Πίνακας Περιεχομένων Απόκρυψη

Η ομάδα της StartBio συγκέντρωσε και απάντησε σττις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον Κορωνοϊό (COVID-19):

Τι είναι ο Κορωνοϊός (COVID-19);

Ο νέος κορωνοϊός του 2019 (2019-nCoV) ή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊού 2 (SARS-CoV-2), όπως ονομάζεται σήμερα, εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan στην Κίνα και εξαπλώνεται ταχύτατα. Οι κορωνoϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Το όνομά τους προέρχεται από τη δομή τους, από τις ακίδες γλυκοπρωτεΐνης που σαν κορώνα περιβάλλουν την επιφάνεια του ιού και χρησιμεύουν για την προσκόλλησή τους στους ιστούς και την είσοδό τους μέσα στα κύτταρα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.
Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο με την αναπνευστική οδό (μεγάλα σταγονίδια βήχα, φτέρνισμα, άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού). Η λοίμωξη ξεκινά με ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (βήχα, μυαλγίες, κόπωση) και εξελίσσεται με υψηλό πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια και δύσπνοια. Σε ηλικιωμένα άτομα η λοίμωξη είναι βαρύτερη. Ο μέσος χρόνος επώασης (ο χρόνος που χρειάζεται ο ιός από τη στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή να πολλαπλασιαστεί και να είναι ανιχνεύσιμος ή να εκδηλωθούν συμπτώματα) είναι περίπου 5-7 ημέρες και ο ανώτερος 14 ημέρες.

Πως μεταδίδεται ο Κορωνοϊος;

O SARS-CoV-2 μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων είτε με άμεση επαφή είτε με έμμεση (μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή επιφανειών). Η άμεση επαφή μεταφράζεται ως η επαφή είτε με τα σταγονίδια του στόματος, είτε των εκκρίσεων της μύτης. Αυτά περιλαμβάνουν το σάλιο, εκκρίσεις από τον αναπνευστικό σωλήνα, τα σταγονίδια του στόματος ή της μύτης που απελευθερώνονται από τους ασθενείς όταν βήχουν, μιλάνε, τραγουδάνε ή φυσάνε τη μύτη τους. Η απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από ένα μολυσμένο άτομο είναι κρίσιμη για τη μετάδοση του ιού.

Υπάρχουν ηλικιακές ομάδες που δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν από τον Κορωνοϊό;

Τα μικρά παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι φαίνεται έως σήμερα ότι δε προσβάλλονται με τον ίδιο ρυθμό και δεν εκδηλώνουν σημαντικά/ έντονα συμπτώματα, όμως σε καμοία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οποιαδήποτε ηλικιακή ή κοινωνική ομάδα έχει ανοσία ή ότι μπορεί να εξαιρεθεί  από τα μέτρα πρόληψης κατά του ιού.

Υπάρχουν ηλικιακές ή κοινωνικές ομάδες που είναι περισσότερο ευάλωτες στον Κορωνοϊό;

Φαίνεται ότι ο COVID-19 έχει σοβαρότερες επιπτώσεις σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Επιπλέον, άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ασθένειες του αναπνευστικού έχουν υψηλό ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά. Ενδεικτικά:

 • Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
 • Καρκίνος
 • Διαβήτης τύπου 2
 • Καρδιαγγειακά
 • Σοβαρή Παχυσαρκία
 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • Ανοσοανεπάρκεια

Άλλες ασθένειες που μπορεί να αυξάνουν το ρίσκο σοβαρής νόσησης;

 • Άσθμα
 • Κυστική ίνωση
 • Διαβήτης τύπου 1
 • Μεταμοσχευμένοι
 • Υπέρταση
 • Άτομα με HIV

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα ενός ασθενούς με Κορωνοϊό;

Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό. Το χρονικό πλαίσιο μεταξύ έκθεσης και εμφάνισης συμπτωμάτων ονομάζεται χρόνος επώασης. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων κυμαίνεται από ήπια έως πολύ σοβαρά, καθώς εμφανίζονται και πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς. Τα πιο συχνό συμπτώματα είναι:

 • Πυρετός
 • Βήχας
 • Κόπωση
 • Απώλεια γεύσης και όσφρησης
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Κρυάδες
 • Πονόλαιμος
 • Καταρροή
 • Πονοκέφαλος
 • Πόνος στο στήθος
 • Διάρροια

Νομίζω ότι έχω Κορωνοϊό. Τι πρέπει να κάνω;

Στη περίπτωση εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων όμοιων με αυτών του κορωνοϊού, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας και εφόσον το κρίνει τηλεφωνικά με τον ΕΟΔΥ στο 1135.
Από εκεί και πέρα κρίνεται αν ο ασθενής πρέπει να παραμείνει σπίτι του σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες ή χρήζει νοσηλείας και πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς. Σε περίπτωση που έχουμε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα χωρίς εμφάνιση συμπτωμάτων υπάρχει η δυνατότητα μοριακού ελέγχου, ο οποίος πρέπει να διενεργείται μετά τις 4-5 ημέρες μετά την επαφή ώστε να έχει παρέλθει ικανοποιητικός χρόνος επώασης για την βέλτιστη ακρίβεια του αποτελέσματος.

Μπορεί να είμαι ασθενής με Κορωνοϊό και να μην έχω συμπτώματα;

Ναι υπάρχει πιθανότητα να μην εμφανίσουμε ποτέ συμπτώματα. Είναι σημαντικό λοιπόν να τηρούμε όλοι τους κανόνες ατομικής υγιεινής που ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές.

Μπορεί ο Κορωνοϊος να μεταδοθεί από μη συμπτωματικό ασθενή;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν διεξοδικές μελέτες σχετικά με τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς, καθώς απαιτούν έλεγχο μεγάλων πληθυσμών και απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση και ποσοτικοποίηση της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με χώρες σε όλο τον κόσμο και παγκόσμιους ερευνητές, για να αποκτήσει καλύτερη τεκμηριωμένη κατανόηση της νόσου στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των ασυμπτωματικών ασθενών στη μετάδοση του ιού.
Φαίνεται όμως ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί είτε από άτομα με συμπτώματα είτε χωρίς.
Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που μολύνονται να εντοπίζονται με μοριακό τέστ και να απομονώνονται ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της ασθένειας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Ποια είναι η περίοδος επώασης του Κορωνοϊού;

Ο μέσος χρόνος επώασης (ο χρόνος μεταξύ έκθεσης στον ιό (μόλυνση) και έναρξης των συμπτωμάτων) του κορωνοϊού είναι 5,2 ημέρες. Κυμαίνεται από 2-14 ημέρες και σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί οι 24 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που καλείται «προ-συμπτωματική», κάποια άτομα μπορεί να είναι μεταδοτικά.

Υπάρχει εμβόλιο για τον Κορωνοϊό;

Έως σήμερα δεν υπάρχει ασφαλές και λειτουργικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Από τις 42 ερευνητικές ομάδες που διενεργούν μελέτες για το εμβόλιο, οι 22 έχουν καταφέρει έως σήμερα να φτάσουν στη Φάση 1 των κλινικών μελετών και μόλις οι 3 από αυτές στη Φάση 3. Ο χρόνος διεξαγωγής των μελετών αυτών είναι μεγάλος και δεν εκτιμάται η εμφάνιση του πρώτου ασφαλές εμβολίου πριν το 2021.

Πως γίνεται η διάγνωση του Κορωνοϊού;

Η μοριακή ανίχνευση(μοριακό τεστ κορωνοϊού) αποτελεί προς το παρόν την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του COVID-19. Η ομάδα της StartBio έχει δώσει απαντήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα σχετικά με το μοριακό τεστ κορωνοϊού (Covid-19).

Τι είναι το μοριακό τεστ Κορωνοϊού;

Το μοριακό τεστ αποτελεί προς το παρόν την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του ιού. Οι μοριακές εξετάσεις μας δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τώρα, αλλά δεν μπορούν να μας δείξουν αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν. Το μοριακό τεστ γίνεται με τη λήψη ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος και τη χρήση μοριακών τεχνικών ανίχνευσης του ιού. Η Startbio διεξάγει το μοριακό τεστ COVID στο ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο βιοασφάλειας κλάσης 2. Για τη διάγνωση του ιού χρησιμοποιούμε real time PCR η οποία αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού σύμφωνα με τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα που έχουν, ωστόσο, μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιες μέρες.

Βρέθηκα σε παρέα όπου ένα η περισσότερα άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον Κορωνοϊό. Μετά από πόσες μέρες πρέπει να κάνω το τεστ;

Λόγω του ότι ο μέσος χρόνος επώασης (ο χρόνος που χρειάζεται ο ιός από τη στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή να πολλαπλασιαστεί και να είναι ανιχνεύσιμος ή να εκδηλωθούν συμπτώματα) είναι περίπου 4 -14 ημέρες, προτείνεται να γίνεται το μοριακό τεστ για το κορωνοϊό μετά τις 4 ημέρες αφού ήρθε κάποιος σε επαφή με θετικό κρούσμα εκτός και εάν έχει νωρίτερα συμπτώματα. Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό πρέπει να μείνει σε απομόνωση, ώστε να μην μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Ταξίδεψα πρόσφατα και θέλω να κάνω το τεστ για τον Κορωνοϊό. Μετά από πόσες μέρες πρέπει να κάνω το τεστ;

Βασιζόμενοι στη πρόσφατη βιβλιογραφία, προτείνουμε το μοριακό τεστ να πραγματοποιείται μετά τη πάροδο 4 ημερών πχ μετά από πρόσφατο ταξίδι ή τη πιθανή έκθεση στον ιό. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το μοριακό τεστ πρέπει να επαναλαμβάνεται αν ο ασθενής εμφανίσει κλινική συμπτωματολογία (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) που παραπέμπει στον SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πιο αξιόπιστη μέθοδος για διάγνωση οξέος συνδρόμου COVID -19 είναι η μοριακή μέθοδος, που θεωρείται η καταλληλότερη δεδομένης της άριστης ευαισθησίας και ειδικότητας που παρουσιάζει σε δείγματα ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού. Οι ορολογικές εξετάσεις (τεστ αντισωμάτων) θεωρούνται συμπληρωματικές της μοριακής μεθόδου (PCR) ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα ορθής διάγνωση του νέου κορωνοϊού. Η πιθανότητα μία εξέταση κορωνοϊού θα δώσει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα (υποδεικνύοντας ότι δεν έχετε μολυνθεί ενώ είστε πραγματικά μολυσμένοι) εξαρτάται από τον τύπο της εξέτασης (μοριακό τεστ ή τεστ αντισωμάτων) που θα πραγματοποιήσετε καθώς και το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από την πιθανή μόλυνση σας μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιήσετε την εξέταση.
Σε πρόσφατη έρευνα, ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβήσει από την πιθανή μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η εξέταση παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι όταν το μοριακό τεστ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίς (κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας μετά την μόλυσνη) ήταν αρνητικό στο 100% των ασθενών που μολύνθηκαν από τον ιό. Ο λόγος είναι ότι ο ιός δεν έχει προλάβει ακόμα να πολλαπλασιαστεί με συνέπεια ο πολύ μικρός αριθμός ιών που υπάρχουν στη μύτη ή το σάλιο των ασθενών να μην ανιχνεύεται με τα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ. Σύμφωνα με την μελέτη, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων περιορίζεται σημαντικά στο 40% περίπου των ασθενών όταν η μοριακή εξέταση πραγματοποιείται στις τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν ότι το μοριακό τεστ είχε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν πραγματοποιούταν κατά μέσο όρο, τρεις ημέρες μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων αλλά ακόμη και τότε ένα 20% των ασθενών είχε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι ένα στα πέντε άτομα που είχαν τον ιό παρέμενε αδιάγνωστο.

Υπάρχει θεραπεία για τον Κορωνοϊό;

Ενώ ορισμένες δυτικές, παραδοσιακές ή οικιακές θεραπείες μπορεί να παρέχουν άνεση και ανακούφιση των συμπτωμάτων ήπιας COVID-19, δεν υπάρχουν φάρμακα που έχουν αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν την ασθένεια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές τόσο των δυτικών όσο και των παραδοσιακών φαρμάκων. Ο ΠΟΥ συντονίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19 και θα συνεχίσει να παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμα τα ερευνητικά αποτελέσματα.
Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί τρεις θεραπείες για τη θεραπεία του COVID-19: δεξαμεθαζόνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Avigan (favilavir) στην Κίνα, την Ιταλία και τη Ρωσία. και Veklury (remdesivir) στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Οι πιθανές θεραπείες εξετάζονται σε πολλές μεγάλες διεθνείς δοκιμές. Η μεγαλύτερη, SOLIDARITY, διευθύνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Περισσότερες από 100 χώρες έχουν ενταχθεί στην SOLIDARITY για να αξιολογήσουν υποψηφίους θεραπείας υψηλού προφίλ για το COVID-19.
Μόλις ένας κορυφαίος υποψήφιος, η υδροξυχλωροκίνη / χλωροκίνη έχει αφαιρεθεί από τον ιχνηλάτη λόγω ενδείξεων ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά όφελος σε ασθενείς με COVID-19. Θα αποκατασταθεί εάν προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο.
Οι 6/37 μελέτες έχουν μπει στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών και αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα των νέων αυτών φαρμάκων.

Πως μπορώ να γνωρίζω αν έχω νοσήσει από Κορωνοϊο (COVID-10) στο παρελθόν;

H μόνη εξέταση που μπορεί να δείξει αν έχει νοσήσει κάποιος από τον κορωνοϊό στο παρελθόν είναι ο έλεγχος αντισωμάτων με ορολογική μέθοδο. Με τις εξετάσεις αυτές ελέγχουμε εάν υπάρχουν αντισώματα έναντι του COVID-19 στο αίμα ενός ατόμου. Τα αντισώματα αναπτύσσονται τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Έτσι τα ορολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση αν το αίμα ληφθεί 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Εάν το τεστ γίνει τις πρώτες 10 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι αρνητικό διότι ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να δημιουργήσει αντισώματα. Τα αντισώματα που αναπτύσσονται άμεσα 10-20 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό είναι τα IgA (ιστο-ειδικά αντισώματα) και τα IgM. Αυτά τα δύο αντισώματα IgA και IgM εμφανίζονται γρήγορα >10 ημέρες και αρχίζουν και μειώνονται μετά τις 30 ημέρες. Τα IgG (αντισώματα μνήμης) παράγονται >20 ημέρες και έχουν παρατεταμένη διάρκεια περίπου 90 ημέρες μετά, όπως φαίνεται από πρόσφατη δημοσίευση στο The New England Journal of Medicine από το University of California, Los Angeles.

Η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού χρησιμοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

 1. Ως συμπληρωματική της ανίχνευσης του ιού με μοριακή μέθοδο προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα ορθής διάγνωσης.
 2. Όταν η μοριακή μέθοδο είναι αρνητική ενώ η συμπτωματολογία είναι ισχυρά ύποπτη για COVID -19.
 3. Για να διευκρινιστεί το στάδιο της λοίμωξης COVID -19.

Πως μπορώ να γνωρίζω αν έχω αντισώματα στον Κορωνοϊο;

Η ορολογική διάγνωση της ασθένειας COVID-19 γίνεται με μια απλή αιμοληψία. Στο εργαστήριο μας ανιχνεύουμε τα IgG και IgΑ και IgM αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι του νέου κοροναϊού (SARS-CoV-2). Ολα τα αντιδραστήρια μας φέρουν πιστοποιητικό CE-marking για διαγνωστικούς σκοπούς. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε 48 ώρες μετά τη λήψη του δείγματος.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα προστασίας κατά του Κορωνοϊού;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί αρμόδιοι φορείς (CDC, ECDC) και οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας όλων των κρατών έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για τον περιορισμό κατά το δυνατόν του ιού, προτείνοντας συγχρόνως τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης:

 • Αποφυγή συνωστισμού και επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (π.χ. φτέρνισμα, βήχας κ.ά.).
 • Αποφυγή χειραψίας και επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια.
 • Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος. Άμεση απόρριψη του χαρτομάντιλου μετά τη χρήση και άμεσο πλύσιμο των χεριών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χαρτομάντιλο το φτέρνισμα/βήχας πρέπει να γίνει στο μανίκι, ώστε τα σωματίδια να μην κυκλοφορήσουν στο περιβάλλον.
 • Σχολαστικό πλύσιμο (όχι ξέπλυμα) των χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, στέγνωμα με αέρα ή καθαρή πετσέτα/χαρτοπετσέτα ή επάλειψη των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
 • Χρήση μάσκας μιας χρήσεως και σωστή εφαρμογή της στο στόμα και τη μύτη
 • Χρήση γαντιών μιας χρήσεως σε περίπτωση περιποίησης ασθενών, αιμοληψιών, ιατρικών πράξεων, καθαρισμού επιφανειών, διαχείρισης μολυσματικών ουσιών και απόρριψή τους αμέσως μετά την εκτέλεση της εργασίας.

Μπορεί να μεταδοθεί ο Κορωνοϊος μέσω τροφίμων;

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων ή συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής (δηλαδή να πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες, να ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, να μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα) κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.

Μπορεί να μεταδοθεί ο Κορωνοϊος από τον άνθρωπο σε κατοικίδιο και το αντίστροφο;

Φαίνεται ότι τα σκυλιά και οι γάτες δεν μολύνονται άμεσα με SARS-CoV-2, έχουμε ελάχιστα στοιχεία ότι μπορούν να νοσήσουν και καθόλου στοιχεία ότι όσα νοσήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2 σε άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους.
Για την επίδειξη μεγαλύτερης προσοχής και εώς ότου μάθουμε περισσότερα για τον ιό, αν νοσείτε με COVID-19 θα πρέπει να περιορίσετε τις επαφές σας με τα κατοικίδια και άλλα ζώα, όπως ακριβώς θα περιορίσετε και τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους. Όπου είναι δυνατό, αναθέστε σε κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού ή της επιχείρησής σας να αναλάβει το τάισμα και τη γενική φροντίδα των ζώων σας, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιδίων. Εάν έχετε ζώο υπηρεσίας ή πρέπει να φροντίσετε τα ζώα σας, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων, φορέστε υφασμάτινη μάσκα. Μην χαϊδεύετε, μη φιλάτε και μην αγκαλιάζετε τα ζώα και μην μοιράζεστε φαγητό μαζί τους. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με το κατοικίδιο ή το ζώο υπηρεσίας σας. Δεν θα πρέπει να μοιράζεστε πιάτα, ποτήρια, κούπες, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες ή σεντόνια με άλλους ανθρώπους ή ζώα στο νοικοκυριό σας. Παρόλο που αυτές είναι οι ενδεδειγμένες καλές πρακτικές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου αποδείξεις ότι τα κατοικίδια ή άλλα οικόσιτα ζώα που θα εκτεθούν με φυσικό τρόπο στον SARS-CoV-2 θα νοσήσουν με COVID-19 ή θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα, και καθόλου αποδείξεις ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απομακρύνουμε τα ζώα από το σπίτι τους ακόμα και αν κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού έχει διαγνωστεί με COVID-19, εκτός και αν υπάρχει δυσκολία σωστής φροντίδας του κατοικίδιου. Σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση της πανδημίας, τα κατοικίδια και οι άνθρωποι χρειάζονται ο ένας την υποστήριξη του άλλου και οι κτηνίατροι είναι εδώ για να φροντίσουν την καλή υγεία και των δύο.

Ποια είναι η ιστορία του Κορωνοϊού; Γιατί έχει ονομαστεί έτσι;

Οι κορονοϊοί ή κοροναϊοί (εναλλακτική ορθογραφία: κορωνοϊοί ή κορωναϊοί) είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (λατινικά: corona). Οι κορονοϊοί είναι ιοί με περίβλημα και φέρουν ως γονιδίωμα ένα μονόκλωνο RNA. Το γονιδίωμα των κορωνοϊών έχει μέγεθος περίπου 26 με 32 χιλιάδες βάσεις, το μεγαλύτερο μεταξύ των ιών RNA.
Οι χαρακτηριστικές ακτίνες αποτελούνται από πρωτεΐνικά πολυμερή (πρωτεϊνικό στέμμα των κορονοϊών), που σε αντίθεση με αυτό άλλων ιών, αντέχει στις συνθήκες του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι περισσότεροι κορωνοϊοί προκαλούν στον άνθρωπο συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Είναι η αιτία του 10-15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Ένας κορωνοϊός ήταν υπεύθυνος για μια έξαρση κρουσμάτων σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ, διεθνώς γνωστό ως SARS), η οποία άρχισε το 2002 στην Κίνα. Ένα άλλο είδος κορωνοϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5%).Στα τέλη του 2019, εμφανίστηκε ένας νέος κορωνοϊός της Ουχάν (γνωστός επίσημα ως SARS-CoV-2), ο οποίος προκάλεσε πανδημία. Οι κορωνοϊοί έχουν σχετιστεί επίσης με γαστρεντερίτιδα
Συμπτώματα της COVID-19.

Τι είναι το COVID-19 και το SARS-CoV-2;

Ο SARS-CoV-2 είναι υπεύθυνος για την πανδημία κορωνοϊού 2019-20 (Coronavirus disease COVID-19), μία κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος που αφορά τη δημόσια υγεία. Ο κορωνοϊός αυτός κατά πάσα πιθανότητα πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, από όπου και πήρε την ανεπίσημη ονομασία του.
Ο κορωνοϊός σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου 2, γνωστός με το διεθνές όνομα SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) και επίσης γνωστός ως κορωνοϊός της Ουχάν και αρχικά ως νέος κορονοϊός 2019 (2019 novel coronavirus, 2019-nCoV), είναι ένας κορονοϊός με γονιδίωμα μονόκλωνου RNA.
Ο ιός είναι η αιτία της ασθένειας του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) και είναι μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων. Ο SARS-CoV-2 έχει γενετικές ομοιότητες με τους κορωνοϊούς του SARS (SARS-CoV) (79,5%) και της νυχτερίδας (96%), γεγονός που καθιστά πιθανή την προέλευση του από τις νυχτερίδες, αν και πιστεύεται ότι εμπλέκεται και ένας ενδιάμεσος ξενιστής, όπως ο παγκολίνος.

Ποιες είναι οι επίσημες πηγές από τις οποίες μπορώ να ενημερώνομαι για τον Κορωνοϊό;

 

Που μπορώ να διαβάσω νέα σχετικά με τον Κορωνοϊό και την εξέλιξη του στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο;

Η ειδική σελίδα της Google σχετικά με τον COVID-19 συγκεντρώνει νέα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και συγκεντρωτικούς αριθμούς σχετικά με νέα κρούσματα κ.α

H StartBio βρίσκεται καθημερινά στην μάχη κατά του COVID-19 έχοντας κάνει μέχρι σήμερα πάνω από 20000 μοριακά τεστ ανίχνευσης Kορωνοϊού (SARS-CoV-2)

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μοριακό τεστ COVID-19 από τη Startbio μπορείτε να βρείτε εδώ.