Η ομάδα της StartBio συγκέντρωσε και απάντησε στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον Κορωνοϊό (COVID-19):
Τι είναι ο Κορωνοϊός (COVID-19);
Ο νέος κορωνοϊός του 2019 (2019-nCoV) ή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊού 2 (SARS-CoV-2), όπως ονομάζεται σήμερα, εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan στην Κίνα και εξαπλώνεται ταχύτατα. Οι κορωνoϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Το όνομά τους προέρχεται από τη δομή τους, από τις ακίδες γλυκοπρωτεΐνης που σαν κορώνα περιβάλλουν την επιφάνεια του ιού και χρησιμεύουν για την προσκόλλησή τους στους ιστούς και την είσοδό τους μέσα στα κύτταρα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.
Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο με την αναπνευστική οδό (μεγάλα σταγονίδια βήχα, φτέρνισμα, άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού). Η λοίμωξη ξεκινά με ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (βήχα, μυαλγίες, κόπωση) και εξελίσσεται με υψηλό πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια και δύσπνοια. Σε ηλικιωμένα άτομα η λοίμωξη είναι βαρύτερη. Ο μέσος χρόνος επώασης (ο χρόνος που χρειάζεται ο ιός από τη στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή να πολλαπλασιαστεί και να είναι ανιχνεύσιμος ή να εκδηλωθούν συμπτώματα) είναι περίπου 5-7 ημέρες και ο ανώτερος 14 ημέρες.
Πως μεταδίδεται ο Κορωνοϊος;
O SARS-CoV-2 μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων είτε με άμεση επαφή είτε με έμμεση (μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή επιφανειών). Η άμεση επαφή μεταφράζεται ως η επαφή είτε με τα σταγονίδια του στόματος, είτε των εκκρίσεων της μύτης. Αυτά περιλαμβάνουν το σάλιο, εκκρίσεις από τον αναπνευστικό σωλήνα, τα σταγονίδια του στόματος ή της μύτης που απελευθερώνονται από τους ασθενείς όταν βήχουν, μιλάνε, τραγουδάνε ή φυσάνε τη μύτη τους. Η απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από ένα μολυσμένο άτομο είναι κρίσιμη για τη μετάδοση του ιού.
Υπάρχουν ηλικιακές ομάδες που δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν από τον Κορωνοϊό;
Τα μικρά παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι φαίνεται έως σήμερα ότι δε προσβάλλονται με τον ίδιο ρυθμό και δεν εκδηλώνουν σημαντικά/ έντονα συμπτώματα, όμως σε καμοία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οποιαδήποτε ηλικιακή ή κοινωνική ομάδα έχει ανοσία ή ότι μπορεί να εξαιρεθεί από τα μέτρα πρόληψης κατά του ιού.
Υπάρχουν ηλικιακές ή κοινωνικές ομάδες που είναι περισσότερο ευάλωτες στον Κορωνοϊό;
Φαίνεται ότι ο COVID-19 έχει σοβαρότερες επιπτώσεις σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Επιπλέον, άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ασθένειες του αναπνευστικού έχουν υψηλό ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά. Ενδεικτικά:
- Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Καρκίνος
- Διαβήτης τύπου 2
- Καρδιαγγειακά
- Σοβαρή Παχυσαρκία
- Χρόνια νεφρική νόσος
- Ανοσοανεπάρκεια
Άλλες ασθένειες που μπορεί να αυξάνουν το ρίσκο σοβαρής νόσησης;
- Άσθμα
- Κυστική ίνωση
- Διαβήτης τύπου 1
- Μεταμοσχευμένοι
- Υπέρταση
- Άτομα με HIV
Ποια είναι τα Συμπτώματα του Covid-19;
Τα συμπτώματα του COVID-19 διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο .
Τα πιο συνήθη είναι :
- Πυρετός
- Ξηρός βήχας
- Κούραση
- Πόνοι
- πονόλαιμος
- Διάρροια
- Επιπεφυκίτιδα,
- Πονοκέφαλος,
- απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Πιο σοβαρά συμπτώματα είναι:
- Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
- Πόνος ή πίεση στο στήθος,
- Απώλεια ομιλίας ή κίνησης
Τι πρέπει να κάνω αν εμφανίσω κάποιο από τα συμπτώματα του Covid-19 ;
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων για τον περιορισμό της διασποράς θα πρέπει να:
- Μείνετε στο σπίτι (εκτός αν χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη).
- Απομονώσετε τον εαυτό σας από τους άλλους μέσα στο σπίτι
- Παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας.
- Φοράτε μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα σας όταν είστε με άλλους.
- Καλύψετε το βήχα και το φτάρνισμα.
- Πλένετε τα χέρια σας συχνά και να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής
- Καθαρίζετε τις επιφάνειες με αντισηπτικό κάθε μέρα ειδικά αυτές που έρχεστε συχνά σε επαφή
- Αποφεύγετε την κοινή χρήση ειδών οικιακής χρήσης.
Σε περίπτωση που έχετε κάποια από τα συμπτώματα του Kορωνοϊού θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Ιατρό σας ή να καλέσετε στην γραμμή 24ωρης λειτουργίας του ΕΟΔΥ και πιο συγκεκριμένα στο 1135 ώστε να πάρετε τις κατάλληλες οδηγίες. Αν οι ειδικοί θεωρήσουν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζετε ταιριάζουν με αυτά του Kορωνοϊού τότε θα χρειαστεί να κάνετε το ανάλογο τεστ.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα (DELTA mutation) του Covid-19
Η νέα μετάλλαξη Δέλτα του Covid-19 αρχικά μοιάζει περισσότερο με κοινό κρυολόγημα και μπορεί να εμφανίσει τα παρακάτω συμπτώματα:
- Καταρροή
- πονόλαιμο
- συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού
- πυρετός
- απώλεια μυρωδιάς
- επίμονος βήχας
- Δύσπνοια
Μπορεί να είμαι ασθενής με Κορωνοϊό και να μην έχω συμπτώματα;
Ναι υπάρχει πιθανότητα να μην εμφανίσουμε ποτέ συμπτώματα. Είναι σημαντικό λοιπόν να τηρούμε όλοι τους κανόνες ατομικής υγιεινής που ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές.
Μπορεί ο Κορωνοϊος να μεταδοθεί από μη συμπτωματικό ασθενή;
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν διεξοδικές μελέτες σχετικά με τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς, καθώς απαιτούν έλεγχο μεγάλων πληθυσμών και απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση και ποσοτικοποίηση της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με χώρες σε όλο τον κόσμο και παγκόσμιους ερευνητές, για να αποκτήσει καλύτερη τεκμηριωμένη κατανόηση της νόσου στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των ασυμπτωματικών ασθενών στη μετάδοση του ιού.
Φαίνεται όμως ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί είτε από άτομα με συμπτώματα είτε χωρίς.
Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που μολύνονται να εντοπίζονται με μοριακό τέστ και να απομονώνονται ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της ασθένειας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Ποια είναι η περίοδος επώασης του Κορωνοϊού;
Ο μέσος χρόνος επώασης (ο χρόνος μεταξύ έκθεσης στον ιό (μόλυνση) και έναρξης των συμπτωμάτων) του κορωνοϊού είναι 5,2 ημέρες. Κυμαίνεται από 2-14 ημέρες και σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί οι 24 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που καλείται «προ-συμπτωματική», κάποια άτομα μπορεί να είναι μεταδοτικά.
Υπάρχει εμβόλιο για τον Κορωνοϊό;
Η ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19, επομένως είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσα πολλά εμβόλια να αποδεικνύονται και να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Tα εμβόλια που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους από τον ΕΜΑ – European Medicines Agency έως σήμερα (8/2021) είναι:
- BNT162b2/COMIRNATY Tozinameran (INN) – Pfizer/BIONTECH
- AZD1222 – AstraZeneca
- COV2.S – Johnson & Johnson
- mRNA-1273 – Moderna
- SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated (lnCoV) – Sinopharm/BIBP
- COVID-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated/CoronavacTM – SINOVAC
Ποιά είναι η πιο έγκυρη μέθοδος διάγνωσης του κορωνοϊού;
Υπάρχουν 3 τρόποι ανίχνευσης του COVID-19.
Ο μοριακός Έλεγχος (PCR) , Το Rapid Test (Antigen test) και το Test Αντισωμάτων.
Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες ,η πιο αξιόπιστη Μέθοδος ανίχνευσης για τον Covid-19 είναι ο μοριακός Έλεγχος (PCR) με δείγμα που συλλέγεται ρινικά η φαρυγγικά και έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκυρότητας σε σχέση με τις άλλες μεθόδους για το αν κάποιος νοσεί η όχι.
Τι είναι το μοριακό τεστ Κορωνοϊού;
Το μοριακό τεστ αποτελεί προς το παρόν την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του ιού. Οι μοριακές εξετάσεις μας δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τώρα, αλλά δεν μπορούν να μας δείξουν αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν. Το μοριακό τεστ γίνεται με τη λήψη ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος και τη χρήση μοριακών τεχνικών ανίχνευσης του ιού. Η Startbio διεξάγει το μοριακό τεστ COVID στο ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο βιοασφάλειας κλάσης 2. Για τη διάγνωση του ιού χρησιμοποιούμε real time PCR η οποία αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού σύμφωνα με τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα που έχουν, ωστόσο, μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιες μέρες.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του μοριακού τεστ COVID-19, Rapid Test (ταχείας ανίχνευσης) και του Test αντισωμάτων;
Η διαφορά μεταξύ των δύο εξετάσεων είναι ότι το μοριακό τεστ COVID-19 μπορεί να διαγνώσει αν ο ασθενής είναι θετικός σε Kορωνοϊό SARS-CoV-2 αυτή τη στιγμή.
Η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού χρησιμοποιείται στις εξής περιπτώσεις:
Οι Διαφορές μεταξύ μοριακού Ελέγχου (PCR Test), Rapid Test και Test Αντισωμάτων είναι οι εξής:
- Τα μοριακά τεστ PCR ανιχνεύουν το γενετικό υλικό, RNA, του ιού. Έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια, μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό σε ασυμπτωματικά άτομα και μπορούν ακόμη να εντοπίσουν ενεργή λοίμωξη για μεγαλύτερο διάστημα από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(Rapid Test)
*Στην StartBio μπορείτε να έχετε αυθημερόν τα αποτελέσματα του PCR μοριακού σας ελέγχου
- Τα rapid τεστ (τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου) ανιχνεύουν αντιγόνα (πρωτεΐνες) του ιού. Οι χρόνοι αναφοράς των rapid antigen τεστ, είναι συντομότεροι, σε σχέση με τα μοριακά τεστ και τα τεστ αντισωμάτων. Εντούτοις, τα συγκεκριμένα τεστ εμφανίζουν μικρότερη ευαισθησία, ειδικότερα στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών ατόμων. Μπορούν να εντοπίσουν ενεργή μόλυνση μόνο στις πρώτες μέρες της νόσου.
*Στην StartBio μπορείτε να έχετε εντός μισής ώρας τα αποτελέσματα του Rapid Test σας για οποιαδήποτε χρήση
- Τα τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσουν τον ιό. Είναι ιδανικά για να εντοπίζουν άτομα που είχαν COVID-19 στο πρόσφατο παρελθόν (ή πιθανόν να έχουν ενεργή λοίμωξη με μικρότερη μολυσματικότητα ) και έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μελλοντική προστασία έναντι αυτού.
Πότε πρέπει να κάνω το τεστ Kορωνοϊού;
Το τεστ Kορωνοϊού πρέπει να γίνεται σε περίπτωση που ο Ιατρός σας θεωρήσει ότι τα συμπτώματα σας ταιριάζουν με αυτά του ιού και σας συμβουλεύσει να κάνετε το τεστ. Επίσης ο ΕΟΔΥ θα σας συμβουλεύσει ανάλογα σε περίπτωση που έχετε έρθει σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως προληπτικά τεστ από εταιρίες, συλλόγους, διοργανώσεις, δομές κλπ αλλά και ταξιδιωτικές οδηγίες όπου θεωρούν απαραίτητο το μοριακό τεστ COVID-19 για να υποδεχθούν ταξιδιώτες. Οι οδηγίες διαφέρουν ανάλογα τα μέτρα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και το ιικό φορτίο της χώρας και της πόλης που διαμένετε.
Που πρέπει να κάνω το τεστ για τον Κορωνοϊό;
Σημαντικό για την έγκυρη διάγνωση είναι το διαγνωστικό κέντρο που θα επιλέξετε για να κάνετε το τεστ Κορωνοϊού.
Το Διαγνωστικό κέντρο θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η StartBio έχει υποβάλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς τη διαδικασία με την οποία διεξάγει το μοριακό τεστ Κορωνοϊού στο ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο Βιοασφάλειας ΙΙ ενώ λειτουργεί σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 9001:2015.
Στην StartBio μπορείτε να παραλάβετε τα αποτελέσματα του μοριακού σας τεστ (PCR) αυθημερόν με την μέγιστη εγκυρότητα
Βρέθηκα σε παρέα όπου ένα η περισσότερα άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον Κορωνοϊό. Μετά από πόσες μέρες πρέπει να κάνω το τεστ;
Λόγω του ότι ο μέσος χρόνος επώασης (ο χρόνος που χρειάζεται ο ιός από τη στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή να πολλαπλασιαστεί και να είναι ανιχνεύσιμος ή να εκδηλωθούν συμπτώματα) είναι περίπου 4 -14 ημέρες, προτείνεται να γίνεται το μοριακό τεστ για το κορωνοϊό μετά τις 4 ημέρες αφού ήρθε κάποιος σε επαφή με θετικό κρούσμα εκτός και εάν έχει νωρίτερα συμπτώματα. Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό πρέπει να μείνει σε απομόνωση, ώστε να μην μεταδώσει τον ιό σε άλλους.
Πόσες ημέρες πριν από ταξίδι στο εξωτερικό πρέπει να κάνω το μοριακό τεστ Κορωνοϊού;
Η κάθε χώρα προορισμός έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες ταξιδιωτικές οδηγίες για τον Κορωνοϊό. Αρκετές χώρες αυτή τη στιγμή ζητούν να έχει γίνει μοριακό τεστ COVID-19 με τη μέθοδο PCR 48-72 ώρες πριν το ταξίδι. Σημαντικό είναι πριν το ταξίδι να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρία με την οποία ταξιδεύετε, την πρεσβεία της χώρας προορισμού στην Ελλάδα ή την Ελληνική πρεσβείας της χώρας στην οποία ταξιδεύετε.
Σε πόσες μέρες μετά από ταξίδι ή άλλη έκθεση πρέπει να κάνω το μοριακό τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού;
Σε πρόσφατη έρευνα, ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβήσει από την πιθανή μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η εξέταση παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της.
Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι όταν το μοριακό τεστ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίς (κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας μετά την μόλυνση) ήταν αρνητικό στο 100% των ασθενών που μολύνθηκαν από τον ιό. Ο λόγος είναι ότι ο ιός δεν έχει προλάβει ακόμα να πολλαπλασιαστεί με συνέπεια ο πολύ μικρός αριθμός ιικού φορτίου που υπάρχει στη μύτη ή το σάλιο των ασθενών να μην ανιχνεύεται με τα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ.
Σύμφωνα με την μελέτη, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων περιορίζεται σημαντικά στο 40% περίπου των ασθενών όταν η μοριακή εξέταση πραγματοποιείται στις τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν ότι το μοριακό τεστ είχε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν πραγματοποιούταν κατά μέσο όρο, τρεις ημέρες μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων αλλά ακόμη και τότε ένα 20% των ασθενών είχε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι ένα στα πέντε άτομα που είχαν τον ιό παρέμενε αδιάγνωστο. Βασιζόμενοι στη πρόσφατη βιβλιογραφία, προτείνουμε το μοριακό τεστ του κορωνοϊού να πραγματοποιείται μετά τη πάροδο 4 ημερών τουλάχιστον μετά από πρόσφατο ταξίδι ή τη πιθανή έκθεση στον ιό.
Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το μοριακό τεστ πρέπει να επαναλαμβάνεται αν ο ασθενής εμφανίσει κλινική συμπτωματολογία (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) που παραπέμπει στον SARS-CoV-2.
Ποια είναι η διαδικασία σε περίπτωση που βρεθώ θετικός στον Κορωνοϊό μετά το τεστ;
Το εργαστήριο μας, σας ενημερώνει τηλεφωνικά και μέσω e-mail σε περίπτωση θετικής διάγνωσης του τεστ για τον COVID-19. Επίσης ενημερώνει την ίδια ημέρα τον ΕΟΔΥ και το Μητρώο Ασθενών COVID-19 όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Αμέσως μετά οι αρχές αναλαμβάνουν το χειρισμό του κρούσματος. Μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές ανά περίπτωση μπορεί να είναι: επικοινωνία με τον ασθενή, ιχνηλάτηση των επαφών του, προληπτικά τεστ στενών επαφών κ.α.
Υπάρχει θεραπεία για τον Κορωνοϊό;
Ενώ ορισμένες δυτικές, παραδοσιακές ή οικιακές θεραπείες μπορεί να παρέχουν άνεση και ανακούφιση των συμπτωμάτων ήπιας COVID-19, δεν υπάρχουν φάρμακα που έχουν αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν την ασθένεια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές τόσο των δυτικών όσο και των παραδοσιακών φαρμάκων. Ο ΠΟΥ συντονίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19 και θα συνεχίσει να παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμα τα ερευνητικά αποτελέσματα.
Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί τρεις θεραπείες για τη θεραπεία του COVID-19: δεξαμεθαζόνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Avigan (favilavir) στην Κίνα, την Ιταλία και τη Ρωσία. και Veklury (remdesivir) στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Οι πιθανές θεραπείες εξετάζονται σε πολλές μεγάλες διεθνείς δοκιμές. Η μεγαλύτερη, SOLIDARITY, διευθύνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Περισσότερες από 100 χώρες έχουν ενταχθεί στην SOLIDARITY για να αξιολογήσουν υποψηφίους θεραπείας υψηλού προφίλ για το COVID-19.
Μόλις ένας κορυφαίος υποψήφιος, η υδροξυχλωροκίνη / χλωροκίνη έχει αφαιρεθεί από τον ιχνηλάτη λόγω ενδείξεων ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά όφελος σε ασθενείς με COVID-19. Θα αποκατασταθεί εάν προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο.
Οι 6/37 μελέτες έχουν μπει στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών και αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα των νέων αυτών φαρμάκων.
Πως μπορώ να μάθω αν έχω νοσήσει στο παρελθόν από κορωνοϊό SARS-CoV-2;
Τα τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσουν τον ιό. Είναι ιδανικά για να εντοπίζουν άτομα που είχαν COVID-19 στο πρόσφατο παρελθόν (ή πιθανόν να έχουν ενεργή λοίμωξη με μικρότερη μολυσματικότητα ) και έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μελλοντική προστασία έναντι αυτού.
Η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού χρησιμοποιείται στις εξής περιπτώσεις:
- Ως συμπληρωματική της ανίχνευσης του ιού με μοριακή μέθοδο προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα ορθής διάγνωσης.
- Όταν η μοριακή μέθοδο είναι αρνητική ενώ η συμπτωματολογία είναι ισχυρά ύποπτη για COVID -19.
- Για να διευκρινιστεί το στάδιο της λοίμωξης COVID -19.
Η ορολογική διάγνωση της ασθένειας COVID-19 γίνεται με μια απλή αιμοληψία. Στο εργαστήριο μας ανιχνεύουμε τα IgG και IgΑ και IgM αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι του νέου κοροναϊού (SARS-CoV-2). Ολα τα αντιδραστήρια μας φέρουν πιστοποιητικό CE-marking για διαγνωστικούς σκοπούς. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε 48 ώρες μετά τη λήψη του δείγματος.
Πώς θα μάθω αν έχω αντισώματα μετά τον εμβολιασμό;
Μπορείτε να μάθετε αν έχετε αντισώματα μετά το εμβόλιο μέσω του Τεστ για ανίχνευση εξουδετερωτικών αντισωμάτων (neutralizing antibodies)
Το εξουδετερωτικό αντίσωμα κατά του SARS-CoV-2, δρα κατά της περιοχής πρόσδεσης (S-RBD), της γλυκοπρωτεϊνης S (spike protein) της επιφάνειας του ιού, στον υποδοχέα των κυττάρων των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού. Το τεστ αυτό είναι ιδανικό για την αξιολόγηση της επίδρασης του εμβολίου κατά του COVID-19 στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και στην ανίχνευση εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε μολυσμένους ασθενείς.
*Στη StArtbio μπορείτε να παραλάβετε τα αποτέλεσματα για το τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό εντός 2-3 εργάσιμων ημερών.
Ποια είναι τα βασικά μέτρα προστασίας κατά του Κορωνοϊού;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί αρμόδιοι φορείς (CDC, ECDC) και οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας όλων των κρατών έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για τον περιορισμό κατά το δυνατόν του ιού, προτείνοντας συγχρόνως τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης:
- Αποφυγή συνωστισμού και επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (π.χ. φτέρνισμα, βήχας κ.ά.).
- Αποφυγή χειραψίας και επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια.
- Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος. Άμεση απόρριψη του χαρτομάντιλου μετά τη χρήση και άμεσο πλύσιμο των χεριών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χαρτομάντιλο το φτέρνισμα/βήχας πρέπει να γίνει στο μανίκι, ώστε τα σωματίδια να μην κυκλοφορήσουν στο περιβάλλον.
- Σχολαστικό πλύσιμο (όχι ξέπλυμα) των χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, στέγνωμα με αέρα ή καθαρή πετσέτα/χαρτοπετσέτα ή επάλειψη των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
- Χρήση μάσκας μιας χρήσεως και σωστή εφαρμογή της στο στόμα και τη μύτη
- Χρήση γαντιών μιας χρήσεως σε περίπτωση περιποίησης ασθενών, αιμοληψιών, ιατρικών πράξεων, καθαρισμού επιφανειών, διαχείρισης μολυσματικών ουσιών και απόρριψή τους αμέσως μετά την εκτέλεση της εργασίας.
Μπορεί να μεταδοθεί ο Κορωνοϊος μέσω τροφίμων;
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων ή συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής (δηλαδή να πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες, να ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, να μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα) κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.
Μπορεί να μεταδοθεί ο Κορωνοϊος από τον άνθρωπο σε κατοικίδιο και το αντίστροφο;
Φαίνεται ότι τα σκυλιά και οι γάτες δεν μολύνονται άμεσα με SARS-CoV-2, έχουμε ελάχιστα στοιχεία ότι μπορούν να νοσήσουν και καθόλου στοιχεία ότι όσα νοσήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2 σε άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους.
Για την επίδειξη μεγαλύτερης προσοχής και εώς ότου μάθουμε περισσότερα για τον ιό, αν νοσείτε με COVID-19 θα πρέπει να περιορίσετε τις επαφές σας με τα κατοικίδια και άλλα ζώα, όπως ακριβώς θα περιορίσετε και τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους. Όπου είναι δυνατό, αναθέστε σε κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού ή της επιχείρησής σας να αναλάβει το τάισμα και τη γενική φροντίδα των ζώων σας, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιδίων. Εάν έχετε ζώο υπηρεσίας ή πρέπει να φροντίσετε τα ζώα σας, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων, φορέστε υφασμάτινη μάσκα. Μην χαϊδεύετε, μη φιλάτε και μην αγκαλιάζετε τα ζώα και μην μοιράζεστε φαγητό μαζί τους. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με το κατοικίδιο ή το ζώο υπηρεσίας σας. Δεν θα πρέπει να μοιράζεστε πιάτα, ποτήρια, κούπες, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες ή σεντόνια με άλλους ανθρώπους ή ζώα στο νοικοκυριό σας. Παρόλο που αυτές είναι οι ενδεδειγμένες καλές πρακτικές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου αποδείξεις ότι τα κατοικίδια ή άλλα οικόσιτα ζώα που θα εκτεθούν με φυσικό τρόπο στον SARS-CoV-2 θα νοσήσουν με COVID-19 ή θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα, και καθόλου αποδείξεις ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απομακρύνουμε τα ζώα από το σπίτι τους ακόμα και αν κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού έχει διαγνωστεί με COVID-19, εκτός και αν υπάρχει δυσκολία σωστής φροντίδας του κατοικίδιου. Σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση της πανδημίας, τα κατοικίδια και οι άνθρωποι χρειάζονται ο ένας την υποστήριξη του άλλου και οι κτηνίατροι είναι εδώ για να φροντίσουν την καλή υγεία και των δύο.
Ποια είναι η ιστορία του Κορωνοϊού; Γιατί έχει ονομαστεί έτσι;
Οι κορονοϊοί ή κοροναϊοί (εναλλακτική ορθογραφία: κορωνοϊοί ή κορωναϊοί) είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (λατινικά: corona). Οι κορονοϊοί είναι ιοί με περίβλημα και φέρουν ως γονιδίωμα ένα μονόκλωνο RNA. Το γονιδίωμα των κορωνοϊών έχει μέγεθος περίπου 26 με 32 χιλιάδες βάσεις, το μεγαλύτερο μεταξύ των ιών RNA.
Οι χαρακτηριστικές ακτίνες αποτελούνται από πρωτεΐνικά πολυμερή (πρωτεϊνικό στέμμα των κορονοϊών), που σε αντίθεση με αυτό άλλων ιών, αντέχει στις συνθήκες του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι περισσότεροι κορωνοϊοί προκαλούν στον άνθρωπο συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Είναι η αιτία του 10-15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Ένας κορωνοϊός ήταν υπεύθυνος για μια έξαρση κρουσμάτων σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ, διεθνώς γνωστό ως SARS), η οποία άρχισε το 2002 στην Κίνα. Ένα άλλο είδος κορωνοϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5%).Στα τέλη του 2019, εμφανίστηκε ένας νέος κορωνοϊός της Ουχάν (γνωστός επίσημα ως SARS-CoV-2), ο οποίος προκάλεσε πανδημία. Οι κορωνοϊοί έχουν σχετιστεί επίσης με γαστρεντερίτιδα
Συμπτώματα της COVID-19.
Τι είναι το COVID-19 και το SARS-CoV-2;
Ο SARS-CoV-2 είναι υπεύθυνος για την πανδημία κορωνοϊού 2019-20 (Coronavirus disease COVID-19), μία κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος που αφορά τη δημόσια υγεία. Ο κορωνοϊός αυτός κατά πάσα πιθανότητα πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, από όπου και πήρε την ανεπίσημη ονομασία του.
Ο κορωνοϊός σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου 2, γνωστός με το διεθνές όνομα SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) και επίσης γνωστός ως κορωνοϊός της Ουχάν και αρχικά ως νέος κορονοϊός 2019 (2019 novel coronavirus, 2019-nCoV), είναι ένας κορονοϊός με γονιδίωμα μονόκλωνου RNA.
Ο ιός είναι η αιτία της ασθένειας του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) και είναι μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων. Ο SARS-CoV-2 έχει γενετικές ομοιότητες με τους κορωνοϊούς του SARS (SARS-CoV) (79,5%) και της νυχτερίδας (96%), γεγονός που καθιστά πιθανή την προέλευση του από τις νυχτερίδες, αν και πιστεύεται ότι εμπλέκεται και ένας ενδιάμεσος ξενιστής, όπως ο παγκολίνος.
Ποιες είναι οι επίσημες πηγές από τις οποίες μπορώ να ενημερώνομαι για τον Κορωνοϊό;
- Οι επίσημη πηγή ενημέρωσης στην Ελλάδα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
- Παγκοσμίως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
- Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων: European Centre for Disease Prevention and Control (CDC)
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συμβούλιο: Σελίδα για την πανδημία της νόσου του κορωνοϊού, COVID-19
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αντιμετώπιση του κορωνοϊού
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η απάντηση της ΕΕ στο ξέσπασμα του κορωνοϊού
- ΕΥΕΔ: τελευταίες ενημερώσεις
- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
Που μπορώ να διαβάσω νέα σχετικά με τον Κορωνοϊό και την εξέλιξη του στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο;
Η ειδική σελίδα της Google σχετικά με τον COVID-19 συγκεντρώνει νέα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και συγκεντρωτικούς αριθμούς σχετικά με νέα κρούσματα κ.α
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μοριακό τεστ COVID-19 από τη Startbio μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μετάλλαξη Omicron. Ποιά είναι τα νέα δεδομένα;

Η Δρ. Στέλλα Τάκα (Styliani Taka) είναι μοριακός βιολόγος με πολυετή ερευνητική δραστηριότητα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Αλλεργιολογίας και Κλινικής ανοσολογίας, της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Τα τελευταία χρόνια οι κύριες ερευνητικές της δραστηριότητες επικεντρώθηκαν στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπινων αναπνευστικών παθογόνων (ιών και βακτηρίων), και της φυσικής ανοσίας τόσο σε υγιείς όσο και σε αλλεργικούς ασθενείς. Έχει συμμετάσχει ως κύρια ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά προγράμματα: NANOMYC, MIDAS, PREDICTA, iFaam, CURE. Έχει περισσότερα από 25 επιστημονικά άρθρα (h-index 8) και πάνω από 200 αναφορές , και είναι μία από τους εφευρέτες (Inventors) της πατέντας (Application number: 12001210.9) «Detection of leishmania». Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας – EAACI. Με τον τομέα της διάγνωσης, ασχολείται από το 2009, ως υπεύθυνη του μοριακού ελέγχου, κυρίως μέσω των γενετικών και μοριακών αναλύσεων διάφορων ασθενειών όπως η κυστική ίνωση, η θρομβοφιλία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τα τελευταία χρόνια από το 2012 και μετά κυρίως με τις αλλεργίες και τα παθογόνα του αναπνευστικού. Περισσότερα για το ερευνητικό έργο της Στέλλα Τάκα στα Google Scholar και ResearchGate.