Μετάλλαξη Omicron. Ποιές οι διαφορές με τη Δέλτα;

Πώς θα ξέρω ποιά μετάλλαξη έχω κολλήσει;

Τι είναι η νέα μετάλλαξη Omicron;

Η μετάλλαξη Omicron εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Ν. Αφρική και αφορά μια νέα παραλλαγή της Delta.  Είναι μια μετάλλαξη η οποία διαφοροποιείται στην ακίδα πρωτεΐνης από τη μετάλλαξη Delta και την καθιστά θεωρητικά πιο μολυσματική και μεταδοτική από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του COVID-19. Οι ερευνητές εντόπισαν το  στέλεχος της Omicron (B.1.1.529) σε δεδομένα από την Μποτσουάνα. Η παραλλαγή ξεχώρισε επειδή περιέχει περισσότερες από 30 αλλαγές στη πρωτεΐνη ακίδα, την πρωτεΐνη SARS-CoV-2 που αναγνωρίζει τα κύτταρα-ξενιστές και είναι ο κύριος στόχος των ανοσολογικών αντιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Πολλές από τις αλλαγές έχουν βρεθεί σε μεταλλάξεις όπως η Delta και η Alpha, και συνδέονται με αυξημένη μολυσματικότητα και μεταδοτικότητα. Περισσότερα εργαστηριακά και κλινικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ασφαλή διεξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τη σοβαρότητα της νόσησης από το στέλεχος με τη μετάλλαξη Omicron. Με τα εως τώρα δεδομένα η μετάλλαξη Omicron δείχνει να έχει πιο ήπια συμπτώματα από αυτά της Δέλτα. Οι μεταλλάξεις της Omicron διαχωρίζονται από τα δύο βασικά στελέχη της. To Omicron 1(BA.1) και το Omicron 2 (BA.2).

Συμπτώματα μετάλλαξης Omicron Covid-19

Τα πιο συχνά συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον μοιάζουν αρκετά με των άλλων μεταλλάξεων και περιλαμβάνουν:

 • Συνάχι
 • Πονοκέφαλο
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Πονόλαιμο
 • Πυρετός

Πιο σπάνια μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως:

 • Διάρροια
 • Δερματικό εξάνθημα
 • Ερεθισμένα Μάτια

Σοβαρά συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν  στη μετάλλαξη όμικρον είναι:

 • Πόνος στο στήθος
 • Σύγχυση
 • Αδυναμία ομαλής κίνησης

 

Διαφορές μετάλλαξης Όμικρον και Δέλτα

 Η μετάλλαξη Omicron πολλαπλασιάζεται περίπου 70 φορές πιο γρήγορα από τη μετάλλαξη Delta στα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών. Ενώ η μετάλλαξη Omicron φαίνεται να είναι περισσότερο μεταδοτική τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι λιγότερο σοβαρή από τα προηγούμενα στελέχη, ειδικά σε σύγκριση με την παραλλαγή Delta. Οι λοιμώξεις από την Omicron είναι 91% λιγότερο θανατηφόρες από την παραλλαγή δέλτα, με 51% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας. Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψιν το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εξάπλωσης, σε συνδυασμό με την ικανότητά της μετάλλαξης να αποφεύγει τόσο τον διπλό εμβολιασμό όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη ανά πάσα στιγμή εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Πώς θα μάθω ποια μετάλλαξη έχω κολλήσει; 

Για να μάθουμε από ποια μετάλλαξη έχει προσβληθεί κάποιος αρκεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο τυποποίησης στελεχών του Ιού μέσω της μοριακής μεθόδου. Η μέθοδος τυποποίησης των μεταλλάξεων του Covid-19 είναι αυτή που θα μας δείξει από ποιο στέλεχος έχει προσβληθεί κάποιος.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρωτόκολλο τυποποίησης θα βρείτε εδώ.

Στη Startbio εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα τυποποίησης για την αναγνώριση των μεταλλάξεων DELTA και Omicron καθώς και των υπότυπων της Omicron ΒΑ.1 και ΒΑ.2. 

Η μετάλλαξη Omicron μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα εμβόλια;

Τα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσου και νοσηλείας, ειδικά μετά τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης ενός εμβολίου. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο διπλός εμβολιασμός προσφέρει 30 έως 40 τοις εκατό προστασία έναντι της μόλυνσης και περίπου 70 τοις εκατό προστασία από τη νοσηλεία. Η τρίτη δόση εμβολίου ενισχύει την αποτελεσματικότητα κατά της λοίμωξης περίπου κατά 75% και 88% από σοβαρή ασθένεια.

 

Δες τις 30 συχνές ερωτήσεις για τον Covid-19