Lymphocyte Transformation Test (LTT)

Το τεστ δοκιμής μετασχηματισμού των λεμφοκυττάρων (Lymphocyte Transformation Test, LTT), είναι ένα ex vivo διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργικών αντιδράσεων, στις οποίες  τα   Τ  λεμφοκύτταρα που έχουν ευαισθητοποιηθεί από κάποιο αλλεργιογόνο μετασχηματίζονται και πολλαπλασιάζονται, όταν έρθουν ξανά σε επαφή με αυτό. Η ανίχνευση των ειδικών Τ λεμφοκυττάρων μνήμης πραγματοποιείται με τη χρήση κυτταρομετρίας ροής σε απομονωμένα μονοπύρηνα κύτταρα του περιφερικού αίματος ευαισθητοποιημένων ασθενών, ύστερα από την διέγερση με το υπό εξέταση αλλεργιογόνο.

Γιατί να κάνω Lymphocyte Transformation Test (LTT)?

  • To LTT αποτελεί ένα ασφαλές ex vivo εργαλείο για την διάγνωση της επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργικής αντίδρασης και τον προσδιορισμό του υπευθύνου αλλεργιογόνου που ο ασθενής είναι ευαισθητοποιημένος, κατά την διάρκεια του οποίου ο εξεταζόμενος υποβάλλεται σε μια απλή αιμοληψία ρουτίνας και αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος έκθεσης σε κάποιο αλλεργιογόνο.
  • To LTT μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με κάποιο άλλο τεστ (δερματικά τεστ, δοκιμασίες πρόκλησης) για την επιβεβαίωση της αλλεργίας ή ως μέρος της διαφορικής διάγνωσης που πραγματοποιεί ο υπεύθυνος ιατρός.
  • To LTT επίσης μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργιών στα φάρμακα, σε μέταλλα, αλλά και για την παρακολούθηση θεραπείας με ανοσοτροποποιητές και της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (ανίχνευση ανοσοανεπαρκειών και λειτουργικών ανωμαλιών του κυτταρικού ανοσοποιητικού συστήματος).

Τεχνικά Χαρακτηριστικά LTT

Από το ολικό αίμα του εξεταζόμενου απομονώνονται τα μονοπύρηνα κύτταρα, τα οποία επωάζονται στην συνέχεια in vitro σε καλλιεργητικό υλικό με το υπό εξέταση διάλυμα αλλεργιογόνου και αντίστοιχων μάρτυρες (controls) για 4 με 6 ημέρες. Στη συνέχεια η ύπαρξη ενεργοποιημένων Τ λεμφοκυττάρων μνήμης στους ευαισθητοποιημένους ασθενείς προσδιορίζεται με την εργαστηριακή τεχνική της κυτταρομετρίας ροής.

Η κυτταρομετρία ροής εξασφαλίζει:

  1. Υψηλή ευαισθησία – Πιο αξιόπιστα αποτελέσματα
  2. Υψηλή ειδικότητα – Αποφυγή ψευδώς θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων
  3. Είναι Βιολογικά φιλικό προς το περιβάλλον ( Δεν χρησιμοποιούνται ραδιενεργά ισότοπα όπως σε παλαιότερα πρωτόκολλα της εξέτασης)
  4.  Πληρέστερη διαγνωστική εικόνα για τον ασθενή

Τα συμπτώματα  στις  βραδέως τύπου αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν ύστερα από ώρες ή και μέρες από την επαφή με το υπόπτο αλλεργιογόνο.

Οι ασθενείς που θα εξεταστούν θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω κλινικά και εργαστηριακά χαρακτηριστικά.

  1. Θετικό δερματικό τεστ ή τεστ πρόκλησης
  2. Εμφανή ηωσινοφιλία
  3. Κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα
  4. Γενικευμένο οίδημα και φλεγμονή
  5. Πυρετός
  6. Aγγειοοίδημα
  7. Κνίδωση
  8. Λεμφαδενοπάθεια

 

Πού αλλού εφαρμόζεται το LTT;:

Το LTT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση όλων των επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργικών αντιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί εργαλείο για:

  1. Την ανίχνευση/αποκλεισμό αλλεργικής ευαισθητοποίησης σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, όπως για παράδειγμα αντιβιοτικά β- λακτάμες και μη β-λακτάμες, πυραζολόνες, σκιαγραφικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα κ.α.
  2. Την διάγνωση αλλεργίας επιβραδυνόμενου τύπου στα έκδοχα των εμβολίων κατά του Covid
  3. Την διάγνωση αλλεργιών στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται ως κράματα σε εμφυτεύματα και μοσχεύματα στην οδοντιατρική, την ορθοπεδική και την καρδιοχειρουργική. Τέτοια μέταλλα αποτελούν το νικέλιο, το τιτάνιο, το κοβάλτιο, το χρώμιο κ.α.
  4. Την διάγνωση επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργικών αντιδράσεων σε μέταλλα που ερχόμαστε σε επαφή στην καθημερινότητα μας, είτε μέσω κοσμημάτων και αξεσουάρ, είτε μέσω επαφής μαζί τους στο περιβάλλον και μέσω της τροφής.

Το LTT μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπλέον για την ανίχνευση ανεπαρκειών και λειτουργικών βλαβών του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βασική αρχή του τεστ περιλαμβάνει την διέγερση των λεμφοκυττάρων με την έκθεσή τους σε συστατικά κοινών παθογόνων ή σε εμβόλια, ώστε τα αντιγόνα αυτά με τα οποία ο ασθενής έχει έρθει σε επαφή στο παρελθόν και έχει αποκτήσει ειδικά Τ λεμφοκύτταρα μνήμης εναντίον τους, να επάγουν μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε εκείνους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δουλεύει φυσιολογικά.

LTT σε Μοσχεύματα και Εμφυτεύματα

Το LTT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση των επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργικών αντιδράσεων στα μέταλλα.

Πιο συγκεκριμένα για:

  1. Την διάγνωση αλλεργιών στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται ως κράματα σε εμφυτεύματα και μοσχεύματα στην οδοντιατρική, την ορθοπαιδική και την καρδιοχειρουργική – επεμβατική καρδιολογία . Τέτοια μέταλλα αποτελούν το νικέλιο, το τιτάνιο, το κοβάλτιο, το χρώμιο κ.α.
  2. Την διάγνωση επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργικών αντιδράσεων σε μέταλλα με τα οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί τους, μέσω κοσμημάτων και αξεσουάρ ή από το περιβάλλον και μέσω της τροφής.

Συμπτώματα αλλεργίας από ορθοπαιδικό/ορθοδοντικό εμφύτευμα  (Επιβραδυνόμενου τύπου αλλεργία)

Η υπερευαισθησία στα μέταλλα μπορεί να εμφανιστεί ως δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση στο δέρμα όπου το μέταλλο έρχεται σε επαφή. Όταν η έκθεση προέρχεται από ορθοπαιδικό ή ορθοδοντικό εμφύτευμα, η υπερευαισθησία ενδέχεται να παρουσιάζεται με πολυάριθμα συμπτώματα, που σχετίζονται με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, όπου μεταξύ άλλων παρατηρείται:

  • φλεγμονή και πόνος,
  • χρόνια κόπωση,
  • πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες,
  • ινομυαλγίες,
  • εμφανείς υποτροπιάζουσες λοιμώξεις γύρω από το σημείο της επέμβασης,
  • πονοκέφαλοι
  • δερματικά εξανθήματα.

Υπερευαισθησία στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται ως μοσχεύματα/ εμφυτεύματα:

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για ένα εμφυτευμένο κράμα μετάλλων καθώς αποτελεί ηλεκτρολύτη υψηλής οξυγόνωσης με pH περίπου 7,4 και θερμοκρασία 37°C. Αυτό σημαίνει πως όλα τα μέταλλα των εμφυτευμάτων θα  υπόκεινται σε διάβρωση μέσα στο σώμα, απελευθερώνοντας μεταλλικά ιόντα, τα οποία μπορεί να παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές λειτουργίες. Η δοκιμή LTT μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους στους ασθενείς που υποβάλλονται σε κάποια ορθοπεδική/ ορθοδοντική επέμβαση:

  1. Πριν από την επέμβαση, ασθενείς των οποίων το κλινικό ιστορικό υποδεικνύει ευαισθησία σε κάποιο μέταλλο μπορούν να υποβληθούν εκ των προτέρων σε έλεγχο για να επιβεβαιωθεί ότι λαμβάνουν το καταλληλότερο εμφύτευμα.
  2. Μετά την επέμβαση, το LTT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναγνωρίσει αν η υπερευαισθησία σε μέταλλα είναι υπεύθυνη για οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που έχουν αναπτυχθεί.

 

Εφαρμογές LTT σε διάφορες ειδικότητες

  1. Ορθοπαιδική: Όσο αυξάνεται ο αριθμός των αρθροπλαστικών επεμβάσεων, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό των αντιδράσεων υπερευαισθησίας στα εμφυτεύματα. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη διάγνωσή τους τόσο από τους κατασκευαστές εμφυτευμάτων, όσο και από τους χειρουργούς. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η αποτυχία του εμφυτεύματος προκαλείται από αλλεργία στα μέταλλα ή εάν η αλλεργία στα μέταλλα προκαλείται από ευαισθητοποίηση λόγω απελευθέρωσης ιόντων από προβληματικά ενδοπροσθετικά εμφυτεύματα. Ωστόσο είναι γενικά αποδεκτό πως θα πρέπει να πραγματοποιούνται έλεγχοι υπερευαισθησίας σε ασθενείς με ύποπτο ή τεκμηριωμένο ιστορικό αλλεργίας στα μέταλλα. Ο γενικότερος μηχανισμός πρόκλησης υπερευαισθησίας σε μέταλλα στηρίζεται στο γεγονός ότι τα ορθοπεδικά εμφυτεύματα απελευθερώνουν μεταλλικά ιόντα μέσω διαφορετικών τύπων διάβρωσης, τα οποία δεσμεύονται στα ένζυμα και τις κυτταρικές πρωτεΐνες του σώματος και ενδέχεται να ευθύνονται για ανεπιθύμητες ανοσολογικές ενέργειες, καθώς δρουν ως απτένια. Η επιβραδυνόμενου τύπου υπερευαισθησία (τύπου ΙV), που επιτυγχάνεται με την μεσολάβηση των Τ- λεμφοκυττάρων είναι ο πιο κοινός τύπος υπερευαισθησίας στα μέταλλα. Τα κράματα από τα οποία αποτελούνται τα εμφυτεύματα περιλαμβάνουν μέταλλα όπως το χρώμιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο, το μολυβδαίνιο, το τιτάνιο, το μαγγάνιο κ.α.
  2. Οδοντιατρική/ Ορθοδοντική: Σε ευαισθητοποιημένα άτομα, η έκθεση σε μεταλλικά ιόντα που απελευθερώνονται από οδοντικά γεμίσματα, κορώνες, ένθετα ορθοδοντικά στηρίγματα και εμφυτεύματα τιτανίου μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση, η οποία θα συνεχιστεί έως ότου απομακρυνθεί η πηγή έκθεσης. Συνήθως οι οδοντίατροι εστιάζουν σε προβλήματα που εντοπίζονται στην στοματική κοιλότητα, ωστόσο οι ασθενείς με αλλεργία στα μέταλλα μπορεί να παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωματολογίας που περιλαμβάνει χρόνια φλεγμονή, κόπωση, πόνο των αρθρώσεων και των μυών, καθώς και δερματικά εξανθήματα. Τα περισσότερα από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις οδοντιατρικές αποκαταστάσεις όπως το τιτάνιο, το χρώμιο, το νικέλιο, ο χρυσός και ο υδράργυρος είναι μέταλλα μετάπτωσης. Όπως υποδηλώνει το όνομα τους, είναι ασταθή και τα ιόντα τους μπορεί να συνδεθούν με ένζυμα και κυτταρικές πρωτεΐνες στον οργανισμό. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που υποβάλλονται σε κάποια οδοντιατρική επέμβαση, δεν θα αντιδράσουν. Ωστόσο, στους ευαισθητοποιημένους ασθενείς, η νέα δομή θα ενεργοποιήσει μια ανοσολογική απάντηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλεργία και αυτοανοσία.
  3. Καρδιοχειρουργική – Επεμβατική Καρδιολογία / Προθέσεις (Stents) -Βηματοδότες- Σπειράματα (Coils): Μέταλλα που χρησιμοποιούνται ως υλικό για την κατασκευή stents, βηματοδότη, καθώς και άλλων εμφυτευμάτων στην καρδιοχειρουργική, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν μία ποικιλία αντιδράσεων υπερευαισθησίας ανάλογη των δύο άλλων περιπτώσεων.
  4. Άλλες Εφαρμογές:

Το νικέλιο αποτελεί το πιο κοινά χρησιμοποιούμενο μέταλλο στην καθημερινότητά μας. Ανευρίσκεται σε αξεσουάρ, κοσμήματα και καλλυντικά, στα νομίσματα, σε σκεύη οικιακής χρήσης όπως οι κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα μαχαιροπίρουνα, καθώς και στην διατροφή (π.χ. κακάο, σοκολάτα, μπρόκολο, ξηροί καρποί, κονσέρβες κ.α.). Ένα άλλο κοινά χρησιμοποιούμενο μέταλλο, το τιτάνιο, μπορεί να βρεθεί σε οδοντόκρεμες, σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σε καλλυντικά, σε αντιηλιακά, σε κοσμήματα και στην επικάλυψη ορισμένων φαρμάκων και βιταμινών. Επιπλέον στην καθημερινότητα μας ενδέχεται να έρθουμε σε επαφή με τον υδράργυρο, ο οποίος χρησιμοποιείται σε λαμπτήρες φθορισμού, σε θερμόμετρα και θερμοστάτες και μπορεί να βρεθεί σε μολυσμένα λαχανικά, φρούτα και θαλασσινά.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ολική έκθεση στα μέταλλα κατά τον έλεγχο της υπερευαισθησίας. Αν και μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όταν, για παράδειγμα, τοποθετείται ένα εμφύτευμα, είναι πιθανό η αντίδραση να είναι πιο σύνθετη και το νέο εμφύτευμα να συνεισφέρει σε αντίδραση υπερευαισθησίας σε μέταλλα που προηγουμένως ήταν ανεκτά σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως για παράδειγμα μέσω της τροφής ή της εξωτερικής επαφής.

 

Μέταλλα στην Ιατρική που μπορούν να ανιχνευθούν μέσω LTT:

 

Μέταλλα στην οδοντιατρική

Αμαλγάματα: Ανόργανος υδράργυρος, Νικέλιο
Κορώνες ( θήκες ) δοντιών: Χρώμιο, Κοβάλτιο, Μαγγάνιο, Μόλυβδος, Νικέλιο, Βολφράμιο
Μοσχεύματα από χρώμιο-κοβάλτιο: Κοβάλτιο, Χρώμιο, Μαγγάνιο, Μόλυβδος, Μολυβδαίνιο, Νικέλιο, Βολφράμιo
Μοσχεύματα από τιτάνιο: Διοξείδιο του τιτανίου
Γέφυρες: Κοβάλτιο, Χρώμιο, Μόλυβδος, Νικέλιο, Βολφράμιο
Σιδεράκια: Χρώμιο, Μαγγάνιο, Μόλυβδος, Νικέλιο

 

Μέταλλα στην ορθοπεδική και την καρδιοχειρουργική

Σπονδυλικά εμφυτεύματα: Διοξείδιο του τιτανίου, Χρώμιο, Μαγγάνιο, Μόλυβδος, Νικέλιο, Βολφράμιο
Γενικά Χειρουργικά μέταλλα: Χρώμιο, Μαγγάνιο, Μόλυβδος, Νικέλιο, Βολφράμιο
Μοσχεύματα από χρώμιο-κοβάλτιο: Κοβάλτιο, Χρώμιο, Μαγγάνιο, Μόλυβδος, Νικέλιο, Βολφράμιo
Βηματοδότες: Διοξείδιο του τιτανίου, Νικέλιο
Stents: Διοξείδιο του τιτανίου, Νικέλιο

 

Ποια είναι η διαδικασία που απαιτείται από τον ασθενή για το LTT?

Το LTT είναι μια σχετικά απλή διαδικασία για τον ασθενή αφού χρειάζεται να γίνει μόνο μία αιμοληψία. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξει ο ασθενής είναι :

  1. Να μην έχει αρρωστήσει τις τελευταίες 3 εβδομάδες
  2. Να μην του έχει χορηγηθεί από του στόματος ή εισπνεόμενη κορτιζόνη την τελευταία εβδομάδα και αντισταμινικά για 72 ώρες
  3. Να μην είναι σε έξαρση αλλεργικών συμπτωμάτων και να έχουν περάσει 2-3 εβδομάδες από κάποια αλλεργική αντίδραση.

ltt procedure

Αναλυτικά οι κατηγορίες φαρμάκων που μπορούμε να εξετάσουμε αν προκαλούν βραδέου τύπου αλλεργικές αντίδρασεις είναι :

 

Αντιβιοτικά β-λακτάμες και μη β-λακτάμες

Αντισηπτικά

Αντιεπιληπτικά φάρμακα

 

 

Αναστολείς αντλίας Πρωτονίων (PPI)

Διουρητικά

 

β- Αδρενεργικοί αναστολείς

Αναλγητικά

Αντιικά φάρμακα

Μυοχαλαρωτικά

Βιταμίνες

Σκιαγραφικά

Στατίνες 

Τοπικά αναισθητικά

Αντιδιαβητικά φάρμακα

Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτεσνσίνης

Χημειοθεραπευτικά Φάρμακα

 

Δείτε αναλυτικά τις ουσίες που μπορεί να πραγματοποιηθεί  το LTT για τις αλλεργικές αντιδράσεις Βραδέως τύπου εδώ.

*οποιαδήποτε ουσία επιθυμείτε να ελέγξετε, ακόμα και αν δεν αναγράφεται στην παραπάνω λίστα, μπορείτε να μας καλέσετε για να σας ενημερώσουμε αν την πραγματοποιεί το εργαστήριό μας.

Καλέστε μας για ραντεβού ή ερωτήσεις σχετικά με το LTT

               Σταθερό: 211-4025423 ,   Κινητό: 693 248 8458