Παρακάτω θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για το τεστ κορωνοϊού (COVID-19):

 

Ποια είναι η πιο έγκυρη μέθοδος διάγνωσης του κορωνοϊού;

Η μοριακή ανίχνευση αποτελεί προς το παρόν την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του COVID-19. Η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα που έχουν, ωστόσο, μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιες μέρες. Οι μοριακές εξετάσεις μας δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τώρα, αλλά δεν μπορούν να μας δείξουν αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν.

 

Πως γίνεται το μοριακό τεστ κορωνοϊού;

Η μοριακή διάγνωση της ασθένειας COVID-19, γίνεται με λήψη ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος και τη χρήση μοριακών τεχνικών ανίχνευσης του ιού.

Η δειγματοληψία περιλαμβάνει τη λήψη βιολογικού υλικού με έναν ειδικό στυλεό, όπου μπορεί να ανιχνευτεί το γενετικό υλικό του ιού. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Σε μερικούς ασθενείς προκαλεί μία μικρή ενόχληση που οδηγεί σε πταρμό ή δακρύρροια, αποτέλεσμα των αντανακλαστικών.

 

Σε πόσες μέρες μετά από ταξίδι ή άλλη έκθεση πρέπει να κάνω το μοριακό τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού;

Σε πρόσφατη έρευνα, ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβήσει από την πιθανή μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η εξέταση παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι όταν το μοριακό τεστ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίς (κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας μετά την μόλυνση) ήταν αρνητικό στο 100% των ασθενών που μολύνθηκαν από τον ιό. Ο λόγος είναι ότι ο ιός δεν έχει προλάβει ακόμα να πολλαπλασιαστεί με συνέπεια ο πολύ μικρός αριθμός ιών που υπάρχουν στη μύτη ή το σάλιο των ασθενών να μην ανιχνεύεται με τα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ. Σύμφωνα με την μελέτη, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων περιορίζεται σημαντικά στο 40% περίπου των ασθενών όταν η μοριακή εξέταση πραγματοποιείται στις τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν ότι το μοριακό τεστ είχε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν πραγματοποιούταν κατά μέσο όρο, τρεις ημέρες μετά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων αλλά ακόμη και τότε ένα 20% των ασθενών είχε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι ένα στα πέντε άτομα που είχαν τον ιό παρέμενε αδιάγνωστο.

Βασιζόμενοι στη πρόσφατη βιβλιογραφία, προτείνουμε το μοριακό τεστ του κορωνοϊού να πραγματοποιείται μετά τη πάροδο 4 ημερών τουλάχιστον μετά από πρόσφατο ταξίδι ή τη πιθανή έκθεση στον ιό. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το μοριακό τεστ πρέπει να επαναλαμβάνεται αν ο ασθενής εμφανίσει κλινική συμπτωματολογία (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) που παραπέμπει στον SARS-CoV-2.

 

Που μπορώ να κάνω μοριακό τεστ κορωνοϊού;

Η StArtBio βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας  στην οδό Φειδιππίδου 23 στους Αμπελόκηπους και στο Περιστέρι στην οδό Σοβ. Βενιζέλου 41. Στο εργαστήριο μας διενεργούνται τόσο το μοριακό τεστ κορωνοϊού όσο και το τεστ αντισωμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε 24 ώρες μετά τη λήψη του δείγματος. Το απαντητικό φέρει υπογραφές Ιατρού Βιοπαθολόγου και Μοριακού Βιολόγου, οι οποίοι διασφαλίζουν την ποιότητα των αναλύσεων και την εγκυρότητα των απαντήσεων.

Μπορείτε να καλέσετε στα 211-4025423 και 6932488458 για πιθανές ερωτήσεις και κλείσιμο ραντεβού.

 

Yπάρχει η δυνατότητα να κάνω μοριακό τεστ κορωνοϊου στο σπίτι;

Η StartBio παρέχει την υπηρεσία κατ’ οίκων δειγματοληψίας με ειδικά συνεργεία εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα ειδικά προστατευτικά μέσα για τη φροντίδα του ασθενούς.

 

Πόσο κοστίζει το μοριακό τεστ κορωνοϊου;

Η τιμή για το μοριακό τεστ κορωνοϊού είναι 30€ και περιλαμβάνει μοριακή διάγνωση και δειγματοληψία . Για κατ’ οίκων δειγματοληψία υπάρχει επιβάρυνση 30€ η 50€ ανάλογα την απόσταση για το πρώτο άτομο.

 

Σε πόσο χρόνο μπορώ να έχω τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ κορωνοϊού;

Η StartBio παραδίδει τα αποτελέσματα του τεστ την ίδια ημέρα αν η δειγματοληψία γίνει έως τις 16:00.

 

Πως μπορώ να μάθω αν έχω νοσήσει στο παρελθόν από κορωνοϊό;

Η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού γίνεται με ορολογική μέθοδο.

Με τις εξετάσεις αυτές ελέγχουμε εάν υπάρχουν αντισώματα έναντι του COVID-19 στο αίμα ενός ατόμου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ορολογικές εξετάσεις θεωρούνται βοηθητικές και όχι κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού. Τα ορολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση αν το αίμα ληφθεί 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Εάν το τεστ γίνει τις πρώτες 10 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι αρνητικό διότι ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να δημιουργήσει αντισώματα.

Η ορολογική διάγνωση της ασθένειας COVID-19 γίνεται με μια απλή αιμοληψία.

Η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού χρησιμοποιείται στις εξής περιπτώσεις

  1. Ως συμπληρωματική της ανίχνευσης του ιού με μοριακή μέθοδο προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα ορθής διάγνωσης.
  2. Όταν η μοριακή μέθοδο είναι αρνητική ενώ η συμπτωματολογία είναι ισχυρά ύποπτη για COVID -19.
  3. Για να διευκρινιστεί το στάδιο της λοίμωξης COVID -19.

 

Μπορώ να κάνω τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό;

Στη StartBio ανιχνεύονται τα IgG, IgΑ και IgM αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι του νέου κοροναϊού (SARS-CoV-2). Όλα τα αντιδραστήρια φέρουν πιστοποιητικό CE-marking για διαγνωστικούς σκοπούς.