Τι ώρα μπορώ να κάνω αιμοληψία;

Οι ώρες λειτουργίας του εργαστηρίου μας για αιμοληψίες είναι από τις 8:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα, Δευτέρα με Παρασκευή.

Το εργαστήριο στην Αθήνα (Φειδιππίδου 23, τ.κ 11527) είναι ανοιχτό και Σάββατο 12:00 – 15:00. 

Το εργαστη΄ριο στο Περιστέρι (Σοφ.βενιζέλου 41, τ.κ 12131) είναι ανοιχτά και Σάββατο 10:00 – 13:00

Η αιμοληψία συνιστάται να γίνεται μεταξύ 08:00 και 10:00 το πρωί πριν από το πρωινό γεύμα. Για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κτλ) απαιτείται νηστεία 10-12 ωρών.

Ορισμένες παράμετροι μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, όπως π.χ. ο σίδηρος, συνήθως προτιμάται επίσης πρωινή αιμοληψία, καθώς τα επίπεδά στον όρο πέφτουν κατά 30% έως 50% τις απογευματινές ώρες.

Με την πρωινή αιμοληψία εξασφαλίζουμε ότι υπάρχουν καθημερινά παρόμοιες συνθήκες και προκύπτουν συγκρίσιμα αποτελέσματα.

 

Αρκετές εξετάσεις μπορούν να γίνουν και απογευματινές ώρες. (βλ, επόμενη ερώτηση)

 

Υπάρχουν εξετάσεις αίματος που μπορούν να γίνουν και απόγευμα;

Αρκετές εξετάσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πχ. η γενική αίματος, ομάδα αίματος, rhesus, εξετάσεις ορμονών, όπως η β-χοριακή γοναδοτροπίνη ή οι θυροειδικές ορμόνες, αλλεργιολογικές εξετάσεις (πλην εξειδικευμένων αλλεργιολογικών εξετάσεων που θα δείτε εδώ) κλπ.

 

Τι εννοούμε νηστεία πριν την αιμοληψία; Πόσες ώρες πρέπει να είμαι νηστικός/ή;

Οι συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις, προκειμένου να είναι αξιόπιστες, απαιτούν νηστεία 10-12 ωρών πριν την αιμοληψία (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ομοκυστεϊνη, ινσουλίνη κτλ).

Για ορισμένες εξετάσεις είναι απαραίτητη η 24ωρη αποχή από το αλκοόλ, όπως για χοληστερόλη, HDL, LDL, VLDL, λιποπρωτεΐνη α, CPK, γλυκόζη.

 

Μπορώ να πάρω φάρμακα πριν την αιμοληψία;

Σε περιπτώσεις που ο ασθενής λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του, ώστε να του δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες βάσει των εξετάσεων που έχει να κάνει.

Αρκετά φάρμακα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πριν την αιμοληψία.

  • Η κορτιζόνη (επηρεάζεται το σάκχαρο, η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια κ.α., εξειδικευμένες εξετάσεις για αλλεργία)
  • Αγχολυτικά – υπνωτικά (Librium, Oasil, Hipnosedon)
  • Σαλικυλικό (Ασπιρίνη, Salospir) (εξετάσεις για πήξη αίματος, καλύτερη περίδεση στο τέλος της αιμοληψίας)
  • Αντιυπερτασικά – διουρητικά (Hygroton, Lasix)
  • Αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL-χοληστερόλης)

 

Επιπλέον, δεν πρέπει να πάρουν το φάρμακό τους πριν την αιμοληψία:

  • Διαβητικοίασθενείς που λαμβάνουν είτε από του στόματος υπογλυκαιμικό φάρμακο είτε ινσουλίνη
  • Όσοι βρίσκονται υπό αγωγή για ρύθμιση της χοληστερίνης
  • Ασθενείς που λαμβάνουν θυροξίνη για το θυρεοειδή, εκτός αν συστήσει διαφορετικά ο ενδοκρινολόγος.

 

Αν κάποιος λαμβάνει σκεύασμα σιδήρου ή οποιοδήποτε συμπλήρωμα χρειάζεται να διακόψει τη λήψη του τουλάχιστον για 2-3 ημέρες προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα με αξιοπιστία.

 

Μπορώ να πιώ νερό πριν την αιμοληψία;

Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση. Προτείνεται σαν προετοιμασία για οποιουδήποτε τύπου αιμοληψία, καθώς ενυδατώνει τον οργανισμό και συνιστάται κυρίως, σε ασθενείς με λεπτές φλέβες, άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας (άγχος, φοβία, λιποθυμία, δυσκολία στην εύρεση φλέβας) και σε παιδιά (ειδικά όταν απαιτείται νηστεία).  να πίνουν 1-2 ποτήρια νερό πριν την αιμοληψία.

 

Τι πρέπει να κάνω πριν την αιμοληψία;

-Δεν πρέπει να αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες, φοβούμενοι τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας. Ακολουθείτε κανονικά το πρόγραμμα διατροφή σας, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο αντιπροσωπευτικά στον καθημερινό τρόπο ζωής σας.

-Σε περιπτώσεις που απαιτείται νηστεία, θα πρέπει να είναι 10-12 ωρών. Σε πολύ μικρές ηλικίες, θα πρέπει να ρωτάτε τον παιδίατρό σας για συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις εξετάσεις που σας έχει συνταγογραφήσει. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορείτε να καλέσετε το εργαστήριό μας και να μιλήσετε με το εξειδικευμένο προσωπικό μας.

-Πιείτε νερό πριν την αιμοληψία. Βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, στην εύρεση φλέβας και στην καλύτερη και πιο ανώδυνη αιμοληψία.

-Ενημερώστε το προσωπικό για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, κάποια άλλη πάθηση, αλλά και αν αντιμετωπίζετε φοβία ή ζαλάδα.

 

 

Είναι αναγκαία η επικοινωνία με το εργαστήριο και το κλείσιμο ραντεβού πριν έρθω για εξέταση;

Για τις περισσότερες εξετάσεις, δεν είναι αναγκαίο να κλείσετε ραντεβού, εφόσον πρόκειται για ενήλικα.

Για παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών, το ραντεβού είναι υποχρεωτικό.

Για εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως το Τεστ Ενεργοποίησης Βασεοφίλων (ΒΑΤ), γίνεται συγκεκριμένες ημέρες (Δευτέρα έως Πέμπτη).

Για καλλιέργειες, θα πρέπει να φέρετε τα δείγματα ή να γίνεται η δειγματοληψία το αργότερο μέχρι τη 13:00 την Παρασκευή.

Ενδεικτικά εδώ.

 

Η αναμονή είναι μεγάλη;

Σε περιπτώσεις εξετάσεων που δεν απαιτούν ραντεβού, ο ασθενής προσέρχεται στο χώρο μας και εντός λίγων λεπτών τον εξυπηρετεί η γραμματεία. Ο χρόνος αναμονής δεν ξεπερνάει τα 10’.

 

Όλη η διαδικασία κρατάει πολύ;

Ο χρόνος εξυπηρέτησης και ολοκλήρωσης της αιμοληψίας δεν διαρκεί πολύ και δεν ξεπερνάει τα 15’.

 

Η έμμηνος ρύση επηρεάζει τις εξετάσεις;

Υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από την έμμηνο ρύση, όχι μόνο κατά τη διάρκεια, αλλά και πριν ή μετά από αυτήν.

Λίγες μέρες πριν, μετά, αλλά και κατά την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα πέφτουν. Σε μεγάλη απώλεια αίματος, εκτός από τη μείωση του σιδήρου, μπορεί να παρατηρηθεί και πτώση των επιπέδων της φερριτίνης, των αιμοπεταλίων και του αιματοκρίτη.

Μικρές μεταβολές μπορεί να παρατηρηθούν και σε εξετάσεις όπως η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών, τα επίπεδα του μαγνησίου, της χοληστερόλης και της αλδοστερόνης, και τα λευκά αιμοσφαίρια.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως επηρεάζεται και η γενική ούρων. Οδηγίες για την συλλογή ούρων μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Οδηγίες συλλογής ούρων για γενική ούρων ή καλλιέργεια ούρων.

Η γενική ούρων συστήνεται να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα.

Αφού γίνει καλός καθαρισμός της περιοχής με σαπούνι και άφθονο νερό, γίνεται συλλογή κατά το μέσο της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Δεν χρειάζεται να γεμίζει ο ουροσυλλέκτης. 15 ml είναι αρκετά. Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν στο εργαστήριο εντός μισής ώρας. Αν πρόκειται να καθυστερήσει η μεταφορά, τότε το δείγμα πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο (4 °C).

Προκειμένου να γίνει καλλιέργεια ούρων, δεν θα πρέπει να γίνεται λήψη αντιβιοτικών. Αν έχει προηγηθεί η λήψη αντιβιοτικού, είναι απαραίτητο να ενημερωθεί το προσωπικό του εργαστηρίου. Η συλλογή των ούρων γίνεται όπως ακριβώς και για την γενική ούρων.

 

Οδηγίες συλλογής κοπράνων για παρασιτολογική

Η συλλογή γίνεται σε αποστειρωμένο πλαστικό δοχείο και το δείγμα είναι από τυχαία κένωση. Η απαιτούμενη ποσότητα είναι περίπου 8-10 γραμμάρια. Το δείγμα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο όσο πιο άμεσα γίνεται.

Εάν στα κόπρανα τυχαίας κένωσης δεν βρεθούν κύστεις, τότε πρέπει να γίνει λήψη αλατούχου καθαρτικού το προηγούμενο βράδυ, καθώς πολλά παράσιτα είναι προσκολλημένα στο τοίχωμα του εντέρου και δύσκολα αποβάλλονται. Με τη χρήση αλατούχου καθαρτικού αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούν στο δείγμα παράσιτα που έχουν αποκολληθεί εξαιτίας τόσο της έντονης κίνησης του εντέρου από τη δράση του καθαρτικού, όσο και του «ξεπλύματος» του εντέρου από τις συχνές κενώσεις. Οι πρωινές διαρροϊκές κενώσεις (δεύτερη ή τρίτη) μεταφέρονται αμέσως στο εργαστήριο. Δεν φυλάσσονται στο ψυγείο.

 

Οδηγίες συλλογής κοπράνων για καλλιέργεια κοπράνων

Η συλλογή γίνεται σε αποστειρωμένο πλαστικό δοχείο και το δείγμα είναι από τυχαία κένωση. Η απαιτούμενη ποσότητα είναι περίπου 8-10 γραμμάρια. Τα κόπρανα μπορούν να φυλάσσονται στο ψυγείο.

 

Μπορώ να καπνίσω πριν την αιμοληψία;

Προτείνεται να αποφεύγεται το κάπνισμα πριν την αιμοληψία. Με το κάπνισμα διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες επηρεάζονται από το κάπνισμα, όπως η γλυκόζη (αυξάνεται μέσα σε 10 λεπτά και η αύξησή της διαρκεί 1 ώρα) και η αυξητική ορμόνη (διπλασιάζεται μέσα σε 30 λεπτά).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε χρόνιους καπνιστές παρατηρείται αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την αιμοσφαιρίνης, του αιματοκρίτη, και των ερυθροκυτταρικών δεικτών MCV και MCH. Τα λευκά αιμοσφαίρια συχνά αυξάνονται έως και 35%, ενώ παρατηρείται αύξηση και σε όλους τους τύπους αυτών, εκτός από τα ηωσινόφιλα που είναι ελαττωμένα.

 

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει η γενική αίματος;

Η γενική αίματος περιλαμβάνει τη μέτρηση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων, καθώς και του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των ερυθροκυτταρικών δεικτών, και κάποιων παραμέτρων των αιμοπεταλίων.

*Προσοχή: Άλλο η γενική αίματος και άλλο οι “γενικές αίματος” που γίνονται προληπτικά για έναν τυπικό έλεγχο (βλέπε επόμενη ερώτηση)

 

Ποιες εξετάσεις μπορώ να κάνω προληπτικά για ένα check up/ τυπικό έλεγχο;

Ανάλογα με το τι ενδιαφέρει τον κάθε ασθενή μπορούν να προστεθούν επιπλέον εξετάσεις, όπως σε περιπτώσεις ιστορικού με θυρεοειδοπάθεια ή οστεοπόρωση.

Παιδιά, νέοι Άντρες <40 ετών Άντρες >40 ετών Γυναίκες
Γενική αίματος Γενική αίματος Γενική αίματος Γενική αίματος
ΤΚΕ ΤΚΕ ΤΚΕ ΤΚΕ
Σάκχαρο Σάκχαρο Σάκχαρο Σάκχαρο
Ουρία Ουρία Ουρία Ουρία
Κρεατινίνη Κρεατινίνη Κρεατινίνη Κρεατινίνη
Ουρικό οξύ Ουρικό οξύ Ουρικό οξύ Ουρικό οξύ
Χοληστερίνη Χοληστερίνη Χοληστερίνη Χοληστερίνη
Τριγλυκερίδια Τριγλυκερίδια Τριγλυκερίδια Τριγλυκερίδια
HDL HDL HDL HDL
LDL LDL LDL LDL
SGOT SGOT SGOT SGOT
SGPT SGPT SGPT SGPT
γ-GT γ-GT γ-GT γ-GT
ALP Γενική ούρων PSA Σίδηρος
Σίδηρος   Γενική ούρων Φερριτίνη
Φερριτίνη     Γενική ούρων
Γενική ούρων      

 

 

 

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει αιμοληψία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο έναρξης. Συνήθως, ο παιδίατρος συστήνει να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος στο πρώτο ή στο δεύτερο έτος ζωής.

Σε περιπτώσεις που γίνει διάγνωση κάποιας πάθησης σε βρεφική ηλικία ή συστήσει το μαιευτήριο επανέλεγχο για κάποια εξέταση, η αιμοληψία μπορεί να γίνει και από ηλικία ημερών.

 

Υπάρχει αιμολήπτης για παιδιά;

Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για αιμοληψίες σε παιδιά και χώρος αιμοληψίας φιλικός προς το παιδί.

Πάντα ζητάμε την συνεργασία των γονέων, οι οποίοι καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του προσωπικού, ώστε η αιμοληψία να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και γρήγορη γίνεται.

 

Την τελευταία φορά που πήραν αίμα, το χέρι μαύρισε στο σημείο της αιμοληψίας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το τοπικό μαύρισμα συμβαίνει γιατί άργησε να δημιουργηθεί ο θρόμβος που θα κλείσει το σημείο εξόδου του αίματος από την φλέβα, ενώ επιδερμικά το σημείο τρυπήματος έχει ήδη κλείσει. Επίσης, αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις αυξημένης πίεσης.

Όταν τελειώσει η αιμοληψία, θα πρέπει να ασκηθεί αρκετή πίεση με το βαμβάκι για 1 έως 2 λεπτά και για 1 λεπτό ακόμη με τον αυτοκόλλητο επίδεσμο (χανζαπλάστ).

Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος για τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά και προτείνεται επιπλέον περίδεση με αυτοκόλλητη ταινία και βαμβάκι πάνω από το χανζαπλάστ.

Στις περιπτώσεις των παιδιών, συνήθως, γίνεται τοπική, σφιχτή περίδεση με αυτοκόλλητη ταινία και βαμβάκι για 3 έως 4 λεπτά, και στη συνέχεια τοποθετείται το χανζαπλάστ. Αυτό γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις που το παιδί κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την αιμοληψία είναι αναστατωμένο, καθώς λόγω της αυξημένης πίεσης από το κλάμα και την αναστάτωσή του, απαιτείται παραπάνω χρόνος για να κλείσει το σημείο νυγμού.

Είναι συχνό φαινόμενο σε παιδιά να παρατηρείται τοπικό μαύρισμα, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζει τη φλέβα ή το παιδί με τον οποιονδήποτε τρόπο.

 

Μπορούν να αποσταλούν τα αποτελέσματα;

Ναι, τα αποτελέσματα μπορούν να αποσταλούν μέσω email, ταχυδρομικά, ή με courier και χρέωση του παραλήπτη.

Μπορούν να αποσταλούν μέσω email και στον παραπέμπων ιατρό, σε περιπτώσεις που είτε το εργαστήριο διαθέτει ήδη τα στοιχεία του ιατρού, είτε δοθεί από τον ασθενή την ημέρα που πραγματοποιείται η αιμοληψία.

 

Πόσες μέρες κάνουν να βγουν τα αποτελέσματα;

Ανάλογα με το είδος της εξέτασης, ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων διαφέρει.