Τεστ Αλλεργίας

τεστ αλλεργιας δερματεστ αλλεργιας

Τα Τεστ αλλεργίας είναι τα διαγνωστικά εργαλεία με τα οποία μπορούμε να παρέχουμε στον ιατρό και τον ασθενή ακριβείς πληροφορίες για τη θεραπεία-αντιμετώπιση  ενός ή και περισσοτέρων αλλεργικών νοσημάτων του ασθενούς.

Τα Τεστ αλλεργίας διαχωρίζονται σε:

Τεστ αλλεργίας Δια νυγμού (skin prick test), μια ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία τοποθετούνται σε υγρή μορφή (εκχυλίσματα) τα αλλεργιογόνα που θέλουμε να ελέγξουμε και ο αλλεργιολόγος με τη βοήθεια μιας μικρής βελόνας τα περνάει από την επιδερμίδα του ασθενούς.

Ενδοδερμικές Δοκιμασίες, που αφορούν κυρίως τα φάρμακα και γίνεται με την εισαγωγή του αλλεργιογόνου ακριβώς κάτω από τη στοιβάδα του δέρματος.

Δοκιμασία επικόλλησης (Patch test), κατά την οποία χάρτινα αυτοκόλλητα εμποτισμένα με το εκάστοτε αλλεργιογόνο τοποθετούνται στην πλάτη του ασθενούς.

Τεστ αλλεργίας με πρόκληση. Αφορά συνήθως την τροφική αλλεργία και δίνεται σε μικρές ποσότητες το ένοχο τρόφιμο ώστε να επιτευχθεί η απευαισθητοποίηση.

Τεστ αλλεργίας με αιμοληψία, τα οποία γίνονται με την  απλή διαδικασία αιμοληψίας και μπορούν να διαγνώσουν το εκάστοτε αλλεργιογόνο το οποίο θεωρεί υπεύθυνο ο αλλεργιολόγος.

Πότε χρειάζεται να κάνω εξετάσεις αλλεργίας με αίμα;

Τεστ αλλεργίας με αιμα

Με τις εξετάσεις αίματος για αλλεργίες ο ιατρός μπορεί να ελέγξει την ολική IgE η οποία είναι η γνωστή ως ανοσοσφαιρίνη Ε. Τα ειδικά αντισώματα της IgE (specific IgE -sIgE) είναι υπεύθυνα για την πρόκληση αλλεργιών  στον ασθενή όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα κλπ. Η sIgE όταν έρθει σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο προκαλεί την έκκριση ισταμίνης και στη συνέχεια εκφράζεται με τα αλλεργικά συμπτώματα (φαγούρα, Βήχας, φτέρνισμα κλπ). Οι αλλεργιολογικές εξετάσεις με αίμα μπορούν να γίνουν όταν ο γιατρός θέλει να προσδιορίσει τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα που προκαλού συμπτώματα στον ασθενή.

Ποιες είναι οι διαφορές στα Τεστ αλλεργίας στο δέρμα και τα Τεστ αλλεργίας με αιμοληψία

Τα δερματικά τεστ αλλεργίας  μπορούν να γίνουν επί τόπου από τον αλλεργιολόγο σε νοσοκομείο ή ιατρείο.  Τα αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως εντός κάποιων λεπτών. Μπορεί να χρειαστεί διασταύρωση αποτελεσμάτων με έλεγχο αιματολογικών εξετάσεων.

Τα τεστ αλλεργίας με αιμοληψία έχουν ελάχιστο χρόνο εξέτασης αλλά λόγω του ειδικού εργαστηριακού ελέγχου τα αποτελέσματα βγαίνουν σε λίγες μέρες.

Τα Βασικότερα πλεονεκτήματα των αιματολογικών τεστ αλλεργίας σε σχέση με αυτά του δέρματος η τις προκλήσεις είναι:

  1. Υψηλότερη ευαισθησία στα περισσότερα αλλεργιογόνα
  2. Μεγαλύτερος αριθμός αλλεργιογόνων με μία αιμοληψία
  3. Μικρότερος χρόνος εξέτασης
  4. Πιθανή αποθήκευση του δείγματος για μελλοντική χρήση και διερεύνηση άλλων παραγόντων. ( Σε συνεννόηση πάντα με το εργαστήριο)
Τί αλλεργίες μπορώ να ελέγξω με τις εξετάσεις αίματος

Υπάρχουν τεστ αλλεργίας που μπορoύν να ανιχνεύσουν μεγάλες ομάδες αλλεργιογόνων και τα οποία είναι τα πιο συνηθισμένα για την πρόκληση αλλεργιών. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται αλλεργιογόνα από τρόφιμα, φυτά, κατοικίδια, ακάρεα, σκόνες κλπ.

Τα τεστ αλλεργίας  που γίνονται με αιμοληψία είναι

Ειδικό Τεστ για αλλεργίες

Αλλεγιογόνα που ελέγχει

Κόστος

Όσα κρίνει ο αλλεργιολόγος

8€ ή 18€ ανά αλλεργιογόνο

≈ 310 Αλλεργιογόνα

150€

≈ 112 Αλλεργιογόνα

400€

Δηλητήρια που αφορούν τη σφήκα/μέλισσα

85€

Γύρεις,(εποχιακή αλλεργία)

90€

Καλέστε μας για ραντεβού ή ερωτήσεις για Τεστ Αλλεργίας

Όλο το 24ωρο: 693 248 8458 – Σταθερό: 211-4025423