Ιός της γρίπης Α + Β

 

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού που υπεύθυνος ιός είναι  ο Ιός της γρίπης (Ιnfluenza)

Ο ιός της γρίπης (Influenza virus) χωρίζεται σε 4 στελέχη, δύο εκ των οποίων προσβάλλουν περισσότερο τον άνθρωπο. Οι τύποι που επηρεάζουν τον άνθρωπο κυρίως είναι ο Ιός της γρίπης Α και ο Ιός της γρίπης Β (Influenza A, B) και είναι υπεύθυνοι για τις εποχικές επιδημίες του χειμώνα όπου προσβάλλουν μεγάλο αριθμό ατόμων. Ιδιαίτερα ο Ιός της γρίπης Α είναι γνωστό ότι με μία νέα μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει Πανδημίες γρίπης στην παγκόσμια κοινότητα.

Ιός της γρίπης Α

Πιο συγκεκριμένα ο ιός της γρίπης Α αποτελείται από 2 πρωτεΐνες την  (H) αιμοσυγκολλητίνη και  (Ν) νευραμινιδάση . Η αιμοσυγκολλητίνη (Η) έχει 18 υπότυπους (Η1 εως  Η18) και η νευραμινιδάση (Ν) 11 (Ν1 εως Ν11). Οι υπότυποι από τον Ιό της γρίπης Α εμφανίζονται και σε αρκετά πτηνά και στη φύση γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις του Ιού. Οι Μεταλλάξεις συμβαίνουν όταν 2 διαφορετικοί τύποι του ιού μολύνουν τον ίδιο ξενιστή και ανταλλάσσουν γενετικές πληροφορίες. Ένας από τους πιο γνωστούς νέους τύπους που δημιουργήθηκαν  είναι ο Η5Ν8 γνωστός και ως η «Γρίπη των Πτηνών».  Οι πιο συνήθεις τύποι του Ιού της γρίπης Α που συναντάμε στον άνθρωπο είναι αυτοί που προκαλούν την Εποχιακή Γρίπη Η1Ν1 και Η3Ν2.

Ιός της γρίπης Β

Είναι παρόμοιος με τον ιό της γρίπης Α όσον αφορά τη συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα. Ο ιός της γρίπης Β μεταδίδεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός της γρίπης Β εμφανίζεται περισσότερο στα παιδιά.

Λόγω ότι η  γρίπη A μπορεί να μεταδοθεί από  τα ζώα στους ανθρώπους είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πανδημίες. Η γρίπη B ενώ είναι αρκετά μεταδοτική μεταδίδεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν προκαλεί συνήθως πανδημίες.

Τρόποι μετάδοσης του Ιού της γρίπης

τροποι μεταδοσης

Ο Βασικός τρόπος μετάδοσης του Ιού της γρίπης είναι αερογενώς,  μέσω των σταγονιδίων (βήχας, φτέρνισμα) από ένα μολυσμένο άτομο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί ο ιός από ένα μολυσμένο πτηνό και την άμεση επαφή του ανθρώπου με αυτό χωρίς κάποια προστασία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Συνάχι
  • Μπούκωμα
  • Μυϊκοί  πόνοι
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Πιο σπάνια στους ενήλικες εμετός και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται κυρίως στα παιδιά.
  • Τα συμπτώματα της γρίπης μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή και η κορύφωση στους να διαρκέσει περίπου 3-5 μέρες. Μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να υποχωρήσει ο πυρετός, ο βήχας και τα έντονα συμπτώματα αλλά το αίσθημα κόπωσης να διαρκέσει για περισσότερες μέρες.

Θεραπεία Γρίπης  

Η θεραπεία της γρίπης περιλαμβάνει αγωγή με αντιϊκά φάρμακα και αντιπυρετικά-αναλγητικά μετά από συνεννόηση με τον ιατρό σας.

Για τη γρίπη υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν από τη νόσηση και συνίσταται στις ευπαθής ομάδες και τις ομάδες υψηλού κινδύνου μια φορά τουλάχιστον το χρόνο.

Τρόποι Διάγνωσης

Η διάγνωση του τύπου του Ιού της γρίπης μπορεί να γίνει μέσω του μοριακού τεστ από τη Startbio. Μέσω του μοριακού ελέγχου μπορούμε να τυποποιήσουμε εάν νοσούμε από  στέλεχος του ιού της γρίπης

Η διαδικασία διαρκεί  λίγα λεπτά και δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία.

Η Startbio προσφέρει πακέτα μοριακού ελέγχου για την προσδιορισμό του στελέχους (Α ή Β) καθώς και να γίνει τυποποίηση του (H1N1 / H3N2 / H5N1) που έχετε νοσήσει.

Πολλές φορές τα συμπτώματα του Covid-19 με τον ιό της γρίπης μπορεί να μοιάζουν αρκετά. Αυτό μπορεί να μπερδέψει τον ασθενή και τον Ιατρό όσον αφορά τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Η Τυποποίηση αν ο ασθενής έχει προσβληθεί  απο τον ιό του Covid-19 ή της γρίπης είναι απαραίτητη ώστε ο ιατρός να ετοιμάσει ένα ειδικό πλάνο θεραπείας.

Τα πακέτα τυποποίησης που μπορείτε να βρείτε στη Startbio είναι τα εξής:

Τεστ Διάγνωσης

Κόστος

COVID-19, Γρίπη Α & Β, RSV

80€

COVID-19, Γρίπη Α & Β

60€

COVID-19

30€

Γρίπη Α & Β

40€

Τυποποίηση Γρίπης (H1N1 / H3N2 / H5N1

30€


Τυποποίηση Μετάλλαξης Covid-19

50€

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Γρίπης και Covid-19;

Αλλεργίες : Η StartBio απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις για τις αλλεργίες που αφορούν εσάς και το παιδί σας.