Η εποχική Γρίπη (Influenza) και το κρυολόγημα (RSV) αποτελούν λοιμώξεις τον αναπνευστικού με κύρια περίοδο εμφάνισης τους χειμερινούς μήνες. Σε αυτή τη λίστα των ιών προστίθεται πλέον και ο κορωνοϊός SaRs-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τη νόσο γνωστή ως COVID-19. Ο διαχωρισμός αυτών των ιικών λοιμώξεων είναι δύσκολος ακόμη και από τους πιο ειδικούς κλινικούς ιατρούς εάν δεν υπάρχει εργαστηριακή διάγνωση διαχωρισμού των ιών αυτών. Οι παραπάνω ιοί προκαλούν αναπνευστική νόσο, ωστόσο έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Ομοιότητες μεταξύ COVID-19 και Γρίπης

Οι ιοί COVID-19 και η γρίπη έχουν παρόμοια παρουσίαση της νόσου. Είναι και οι δύο ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων , από ασυμπτωματική ή ήπια έως σοβαρή ασθένεια και θάνατο.

Οι δύο ιοί μεταδίδονται μέσω της επαφής και σταγονιδίων. Ως αποτέλεσμα, τα ίδια μέτρα για τη δημόσια υγεία, όπως η υγιεινή των χεριών και βήχας/φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε έναν μαντίλι και άμεση απόρριψη του, είναι σημαντικές ενέργειες που μπορούν να λάβουν όλοι για την πρόληψη της μόλυνσης.
Υπάρχει χρόνος επώασης της νόσου και για τους δύο ιούς πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα και μπορεί το άτομο όντας ασυμπτωματικός να μεταδώσει τον ιό.

Διαφορές μεταξύ COVID-19 και Γρίπης

Η ταχύτητα μετάδοσης είναι ένα σημαντικό σημείο διαφοράς μεταξύ των δύο ιών. Η γρίπη έχει μικρότερη διάμεση περίοδο επώασης (ο χρόνος από τη μόλυνση έως την εμφάνιση συμπτωμάτων) και μικρότερο σειριακό διάστημα (ο χρόνος μεταξύ διαδοχικών περιπτώσεων) από τον ιό COVID-19.

Η γρίπη μπορεί να εξαπλωθεί γρηγορότερα από το COVID-19. Το σειριακό διάστημα για τον ιό COVID-19 εκτιμάται ότι είναι 5-6 ημέρες, ενώ για τον ιό της γρίπης, το σειριακό διάστημα είναι 3 ημέρες. 

Επιπλέον, η μετάδοση κατά τις πρώτες 3-5 ημέρες της ασθένειας ή πιθανώς προ-συμπτωματική μετάδοση – μετάδοση του ιού πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων – είναι ένας σημαντικός παράγοντας μετάδοσης της γρίπης. Αντίθετα, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό COVID-19 24-48 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα μετάδοσης.

Ο βασικός αναπαραγωγικός αριθμός – ο αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων που δημιουργούνται από ένα μολυσμένο άτομο – θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 για τον ιό COVID-19, υψηλότερος από αυτόν της γρίπης. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις τόσο για τους ιούς COVID-19 όσο και για τους ιούς της γρίπης είναι πολύ συγκεκριμένες για το περιβάλλον και το χρόνο, καθιστώντας τις άμεσες συγκρίσεις πιο δύσκολες.

Τα παιδιά είναι σημαντικοί παράγοντες της μετάδοσης του ιού της γρίπης στην κοινότητα. Για τον ιό COVID-19, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά επηρεάζονται λιγότερο από τους ενήλικες και ότι τα ποσοστά κλινικής προσβολής στην ηλικιακή ομάδα 0-19 είναι χαμηλά.

Ενώ το εύρος των συμπτωμάτων για τους δύο ιούς είναι παρόμοιο, το ποσοστό των ατόμων με σοβαρή ασθένεια φαίνεται να είναι διαφορετικό. Για το COVID-19, μέχρι σήμερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το 80% των λοιμώξεων είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές, το 15% είναι σοβαρές λοιμώξεις, απαιτούν οξυγόνο και 5% είναι κρίσιμες λοιμώξεις, που απαιτούν αερισμό. Αυτά τα ποσοστά σοβαρής και κρίσιμης λοίμωξης για τον COVID-19 είναι υψηλότερα από αυτά που παρατηρούνται για τη μόλυνση από γρίπη.

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή λοίμωξη από γρίπη είναι παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενες χρόνιες ιατρικές καταστάσεις και εκείνα που είναι ανοσοκατασταλμένα. Για το COVID-19, η τρέχουσα αντίληψή μας είναι ότι η μεγαλύτερη ηλικία και οι υποκείμενες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης.

Η θνησιμότητα για το COVID-19 εμφανίζεται υψηλότερη από ό, τι για τη γρίπη, ειδικά την εποχική γρίπη. Ενώ η πραγματική θνησιμότητα του COVID-19 θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμη για να κατανοηθεί πλήρως, τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο δείκτης ακαθάριστης θνησιμότητας (ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων διαιρούμενος με τις αναφερόμενες περιπτώσεις) κυμαίνεται μεταξύ 3-4%, η θνησιμότητα της μόλυνσης (ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων δια του αριθμού των λοιμώξεων) θα είναι χαμηλότερος. Για την εποχική γρίπη, η θνησιμότητα είναι συνήθως πολύ κάτω από 0,1%. Ωστόσο, η θνησιμότητα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

 

Θεραπείες κατά του COVID-19 και της γρίπης

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές ουσίες σε κλινικές δοκιμές στην Κίνα και περισσότερα από 20 εμβόλια που αναπτύσσονται για το COVID-19, προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπευτικά μέσα για το COVID-19. Αντίθετα, αντιιικά και εμβόλια διατίθενται για τη γρίπη. Σε ασθενείς ηλικίας ενός έτους και μεγαλύτερους που εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα γρίπης, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότητα του φαρμάκου Φωσφορική οσελταμιβίρη (Ταμιφλού), όταν η θεραπεία ξεκινάει μέσα σε δύο μέρες από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτή η ένδειξη βασίζεται σε κλινικές μελέτες φυσιολογικά εμφανιζόμενης γρίπης στις οποίες η επικρατούσα λοίμωξη ήταν γρίπη τύπου Α.

Ενώ το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό κατά του ιού COVID-19, συνιστάται ιδιαίτερα να εμβολιάζεστε κάθε χρόνο για να αποτρέψετε τη μόλυνση από τη γρίπη.

Πίνακας με διαφορές μεταξύ των ιών του αναπνευστικού: Γρίπης, Κρυολογήματος (RSV) και Κορωνοϊού

Γρίπη

COVID-19

Κοινό Κρυολόγημα - RSV

Βασικά Συμπτώματα

- Ξαφνική έναρξη πυρετού
- Βήχας
- Ρίγη
- Κεφαλαλγία
- Κόπωση
- Πονόλαιμος
- Καταρροή 
- Βουλωμένη μύτη
- Μυϊκός πόνος
- Πόνος στο σώμα

Παρόμοια με τη γρίπη &
- Απώλεια Γεύσης

- Απώλεια Όσφρησης

Παρόμοια με τη γρίπη με ποιο έντονη εμφάνιση σφυριγμού στα παιδιά

Ομάδες Κινδύνου

- Παιδιά
- Ηλικιωμένοι 
- Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα
- Ανοσοκατεσταλμένοι
- Παχύσαρκοι
- Εγκυμονούσες

- Ηλικιωμένοι
- Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα
- Ανοσοκατεσταλμένοι
- παχύσαρκοι

- Νήπια και παιδιά μικρότερα των 2 ετών με συγγενής καρδιοπάθεια ή χρόνια πνευμονοπάθεια
- Πρόωρα βρέφη
- Ηλικιωμένοι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις
- Ανοσοκατεσταλμένοι

Χρόνος Επώασης

1 έως 14 ημέρες

1 έως 14 ημέρες

M.O: 5 έως 6 ημέρες

3 έως 7 ημέρες

Περίοδος Μετάδοσης

1 ημέρα πριν και έως περίπου 5-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
(Ακόμη και περισσότερο για άτομα με σοβαρή μόλυνση)

3 έως 8 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων
(Μπορεί να είναι έως 4 εβδομάδες σε βρέφη και ανοσοκατασταλμένους

Τρόπος Μετάδοσης

Άμεση μετάδοση από άτομο σε άτομο

Άμεση μετάδοση από άτομο σε άτομο

Άμεση μετάδοση από άτομο σε άτομο

Σοβαρές εκδηλώσεις &
Επιπλοκές

- Πνευμονία
- Επιδείνωση υποκείμενης ιατρικής πάθησης
- Σήψη
- Καρδιακή εμπλοκή
- Νευρολογική
- Εμπλοκή
- Θάνατος

- Πνευμονία
- Σήψη,
- Θρόμβοι
- Καρδιακή εμπλοκή
- Νευρολογική εμπλοκή
- Νεφρική εμπλοκή
- Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MISC)
- Θάνατος

- Πνευμονία
- Βρογχιολίτιδα
- Θάνατος

Ομάδες Κινδύνου

- Παιδιά 
- Ηλικιωμένοι
- Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα
- Ανοσοκατεσταλμένοι
- Παχύσαρκοι 
- Εγκυμονούσες

- Ηλικιωμένοι
- Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα
- Ανοσοκατεσταλμένοι
- Παχύσαρκοι

- Νήπια και παιδιά μικρότερα των 2 ετών με
συγγενής καρδιοπάθεια ή χρόνια πνευμονοπάθεια
- Πρόωρα βρέφη
- Ηλικιωμένοι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις
- Ανοσοκατεσταλμένοι

Στελέχη Ιού

Συχνές μεταλλάξεις και διαφορετικοί τύποι

Μεταλλάξεις αλλά όχι σημαντικές γενετικές αλλαγές μέχρι σήμερα

Υποομάδες και γενότυποι

Εμβόλιο

Διατίθεται εποχικό εμβόλιο και συνιστάται ετησίως

4 Εμβόλια στην Ελλάδα Pfizer-Moderna(mRNA) Astra Zeneca-Johnson (Αδενοϊοί)

Σε εξέλιξη

Πόσο μολυσματικός είναι το ιός (R0*)

R0: 1.27

(Ο λιγότερο μολυσματικός ιός από τους 3)

R0: 3.32

(Ο περισσότερο μολυσματικός ιός από τους 3)

R0: 3.0

Θνησιμότητα

< 0.1%

Περίπου 3%

Δεν υπάρχουν πληροφορίες

Κοινό κρυολόγημα – Ιός του αναπνευστικού ( RSV )

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ποικιλία ιών, με κυριότερους εκπρόσωπους τους ρινοϊούς (Rhinoviruses) και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). O RV φαίνεται να είναι υπεύθυνος για το 20-40% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος ενώ ο RSV για το 20%. Η μετάδοσή τους γίνεται με παρόμοιο τρόπο με αυτόν της γρίπης. Σημαντικός αναδεικνύεται ο ιός RSV κυρίως για τα παιδιά, που βάσει του CDC, περίπου 57.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών νοσηλεύονται κάθε χρόνο παγκοσμίως από λοίμωξη με RSV. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του RSV στα παιδιά είναι ο λεγόμενος συριγμός (wheezing) κατά την αναπνοή.

 

Συμπεράσματα

Καθώς ο COVID-19 και η γρίπη είναι διαφορετικοί ιοί, μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Κατά γενική ομολογία, τα συμπτώματα του COVID-19 μοιάζουν περισσότερο με αυτά της γρίπης παρά με του κοινού κρυολογήματος. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

 

Διαθέσιμα Τεστ για διάγνωση από τη Startbio (Μοριακή Διάγνωση)

Οι εξειδικευμένες εξετάσεις (μοριακή ανίχνευση με RT-QPCR) Ιών του αναπνευστικού διατίθενται σε διάφορους συνδυασμούς. Μπορείτε να επιλέξτε την κατάλληλη εξέταση για εσάς από τις παρακάτω επιλογές:

Τεστ Διάγνωσης

Κόστος

COVID-19, Γρίπη Α & Β, RSV

80€

COVID-19, Γρίπη Α & Β

60€

COVID-19

30€

Γρίπη Α & Β

40€

Τυποποίηση Γρίπης (H1N1 / H3N2 / H5N1

30€


Τυποποίηση Μετάλλαξης Covid-19

50€