Αλλεργίες στο σχολείο

Οι αλλεργίες στο σχολείο είναι πολύ σύνηθεις στα παιδιά όταν αυτά εκτείθονται στα διάφορα αλλεργιογόνα. Το σχολικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα  της εμφάνισης των αλλεργικών συμπτωμάτων  για το παιδί σας. Τα παιδιά εμφανίζουν αλλεργίες σε ποσοστό 25% και το σχολικό περιβάλλον κατακλύζεται από πληθώρα αλλεργιογόνων που μπορούν να πυροδοτήσουν τα αλλεργικά του συμπτώματα.

Τί αλλεργίες μπορεί να παρουσιάσει το παιδί μου στο σχολείο

αλλεργία στο σχολείο

Οι αλλεργίες στο σχολείο δεν διαφέρουν από το ευρύτερο περιβάλλον.

Ενδεικτικά το παιδί σας μπορεί να παρουσιάσει :

Αλλεργική ρινίτιδα

  • Δύσπνοια και βήχα κατά το παιχνίδι ή το γέλιο
  • Καταρροή
  • Πονοκεφάλους
  • Έκζεμα
  • Ατοπική δερματίτιδα
  • Αλλεργία σε τροφές
  • Αλλεργία στο Λάτεξ και τα πλαστικά
  • Αλλεργία σε φάρμακα όπως η ασπιρίνη
  • Αλλεργία σε παγωμένες επιφάνειες γνωστή και ως κνίδωση εκ ψύχους

Ποια είναι τα αλλεργιογόνα που μπορεί να υπάρχουν στο σχολείο και ποια τα συμπτώματά τους ;

Τα αλλεργικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο σχολείο μπορεί να είναι από πολύ ήπια, όπως περιστασιακά φτερνίσματα και φαγούρα στη μύτη, έως πολύ σοβαρά κα απειλητικά  για τη ζωή τους, όπως ασθματικές κρίσεις ή αναφυλακτικές αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν και στο θάνατο.

Τα 2/3 των σχολείων  έχουν στο περιβάλλον τους ένα τουλάχιστον παιδί με κίνδυνο να εμφανίσει αναφυλαξία. Το 15% των παιδιών στην ηλικία των  14 ετών έχουν διαγνωστεί με 2 ή περισσότερες αλλεργικές νόσους, όπως άσθμα, έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα. Η συνύπαρξη άσθματος, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρότερες αντιδράσεις σε παιδιά με τροφική αλλεργία.

Τα αλλεργιογόνα που μπορεί να επηρεάσουν το παιδί σας  μπορεί να είναι τα ακάρεα οι σκόνες, τα σημεία μούχλας, η υγρασίας σε επιφάνειες του σχολείου, τα δέντρα και τα φυτά που περιβάλλουν το σχολικό περιβάλλον, διάφορα αντικείμενα , ή ακόμα και το κυλικείο αν πρόκειται για παιδί το οποίο υποφέρει από  τροφικές αλλεργίες.

Ποια είναι τα τεστ αλλεργίας που μπορώ να κάνω πριν το σχολείο για να δω αν το παιδί μου έχει αλλεργίες;

Αν το παιδί σας δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα αλλεργίας ή δεν είστε σίγουροι για το αν φέρει κάποιες αλλεργίες, τότε μπορείτε να κάνετε έναν απλό προληπτικό έλεγχο επιλέγοντας ένα από τα παρακάτω διαγνωστικά τεστ αλλεργίας τα οποία γίνονται με μια απλή αιμοληψία.

Τα διαγνωστικά τεστ αλλεργίας που  μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας είναι για τον εντοπισμό αλλεργιών μπορεί να είναι μια επιλογή η συνδυασμός επιλογών για τη διάγνωση των αλλεργιών. Όλα τα διαγνωστικά τεστ είναι μοριακά και έχουν υψηλή ευαισθησία.

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι και θέλετε να ελέγξετε πάνω από 300 αλλεργιογόνα (τροφικά, ακάρεα, σκόνες, μύκητες, γύρεις, δέντρα)  τα οποία είναι τα πιο κοινά στο σχολικό περιβάλλον, (εκτός από φάρμακα) μπορείτε να επιλέξετε το διαγνωστικό εργαλείο ALEX test.

Αν θέλετε να ελέγξετε την περίπτωση το παιδί σας να είναι αλλεργικό σε δηλητήρια εντόμων (μέλισσας-σφήκας κ.α.) που είναι μια πιθανή εξέλιξη πρόκλησης αναφυλακτικού σοκ μπορείτε να επιλέξετε το διαγνωστικό εργαλείο TVDx

Για τα παιδιά που παρουσιάζουν καταρροή συριγμό και δυσκολία αναπνοής ή συμπτώματα έντονης ρινίτιδας το διαγνωστικό εργαλείο TPDx θα σας κατατοπίσει αν το παίδι σας είναι αλλεργικό στις γύρεις δέντρων και τα εποχιακά ή τα ολοετή φυτά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία ή ακόμα και άσθμα.

Σε περίπτωση αλλεργίας σε φάρμακα ή σε εμβόλια μπορείτε να επιλέξετε το τεστ ενεργοποίησης βασεοφίλων (BAT test)

Πέραν των Διαγνωστικών τεστ αλλεργιών που προτείνουμε μπορούν να γίνουν και μεμονωμένα αλλεργιογόνα RAST με την καθοδήγηση του αλλεργιολόγου σας βάσει του ιστορικού σας.

Σε κάθε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από τα τεστ αλλεργίας για το παιδί σας ή το δικό σας ή την παρουσία συμπτωμάτων αλλεργίας θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο

Προφυλάξτε και προετοιμάστε το παιδί σας από τις αλλεργίες στο σχολείο.

Οι αλλεργίες είναι πλέον πολύ συχνές στα παιδιά.  Το άγχος των γονέων είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει συναισθηματικό το παιδί για αυτό χρειάζεται η σωστή ενημέρωση από τον αλλεργιολόγο που παρακολουθεί το παιδί.

Θα πρέπει να υπάρχει στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, πλήρης ενημέρωση για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το παιδί και ενημέρωση στους δασκάλους και το διευθυντή του σχολείου.

Ο κοινωνικός περιορισμός ή και αποκλεισμός μπορεί να είναι ένα ακόμα ζήτημα που θα απασχολήσει το αλλεργικό παιδί στο σχολείο και για αυτό θα χρειαστεί μια επιπλέον στήριξη από το περιβάλλον του .

 

Πώς προετοιμάζω το αλλεργικό παιδί μου για το σχολείο;

Μαζί με τα μολύβια και τα σακίδια, θα πρέπει να προμηθεύσετε και με τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες το παιδί σας. Ελέγξτε ξανά ότι έχετε έτοιμα όλα τα φάρμακα του παιδιού σας. Εάν είναι δυνατόν, δώστε στο σχολείο φάρμακα τα οποία δεν θα λήξουν ώστε να τα έχουν για ώρα ανάγκης.

Εάν το παιδί σας δεν θα έχει ανά πάσα στιγμή την ένεση επινεφρίνης, βεβαιωθείτε ότι είναι διαθέσιμη στο γραφείο του ιατρού, στην τάξη και οπουδήποτε αλλού το παιδί σας μπορεί να περάσει χρόνο, όπως σε έναν χώρο μετά το σχολείο. Επισημάνετε την ένεση επινεφρίνης με το όνομα, τη φωτογραφία και τα στοιχεία επικοινωνίας του παιδιού σας για έκτακτη ανάγκη. Επίσης, δώστε στον δάσκαλο του παιδιού σας ασφαλείς επιλογές τροφίμων που μπορεί να καταναλώσει το παιδί σας.

Εξηγήστε ποιες αλλεργίες έχει το παιδί σας, τι σημαίνει αυτό και πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια αντίδραση. Εξηγήστε την ιδέα της διασταυρούμενης μόλυνσης και δηλώστε με σαφήνεια πώς μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές. Να είστε λογικοί (μην ζητάτε πράγματα που δεν είναι απαραίτητα) και να είστε ειλικρινείς (μην κάνετε τα πράγματα να φαίνονται πιο σοβαρά από ό,τι είναι).

Πώς θα ενημερώσω τους υπεύθυνους στο σχολείο για το αλλεργικό παιδί μου;

Στο ραντεβού με τον αλλεργιολόγο,  θα πρέπει να συζητήσετε και να ενημερωθείτε με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τροφικές αλλεργίες. Ετοιμάστε τα απαραίτητα αντίγραφα για το σχολείο.

Μπορείτε επίσης να ενημερώσετε ότι η επινεφρίνη θα πρέπει να χορηγείται σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης και να δώσετε τον αριθμό επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης.

Στη συνάντηση του σχολείου, είναι σημαντικό να υπενθυμίστε σε όλους ότι πρέπει να δώσουν αμέσως επινεφρίνη εάν υπάρχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση και, στη συνέχεια, καλέστε το 166. Δημιουργείστε διαφορετικά σενάρια, όπως την ώρα για σνακ, μεσημεριανό γεύμα, πάρτι στην τάξη και εκδρομές. Μάθετε πού βρίσκεται ο χώρος φύλαξης των φαρμάκων.

Ρωτήστε :

  • που θα φυλάσσονται τα τρόφιμα
  • που θα φάει το παιδί σας
  • ποιος θα καθαρίσει το τραπέζι
  • ποιος επιβλέπει την ώρα του μεσημεριανού και του σνακ
  • ποιος θα είναι υπεύθυνος για το πλύσιμο των χεριών
  • ποιοι θα εκπαιδεύσουν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς ειδικού μαθήματος να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν μια αντίδραση
  • πού θα φυλάσσεται η επινεφρίνη και ποιος πρέπει να τη χορηγήσει, εάν χρειαστεί

 

Ζητήστε από το σχολείο να:

  • Εκπαιδεύσει το προσωπικό για το πώς τα παιδιά περιγράφουν τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μπορεί να πουν ότι το φαγητό έχει πικάντικη γεύση, η γλώσσα τους είναι ζεστή, η γλώσσα και το στόμα τους έχει ένα αίσθημα φαγούρας.
  • Αποθαρρύνει το μοίρασμα του φαγητού μεταξύ των παιδιών.
  • Ενθαρρύνει όλα τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν και μετά το φαγητό. Τα απολυμαντικά τζελ χεριών δεν απομακρύνουν τα αλλεργιογόνα.
  • Σκουπίζονται τα μεσημεριανά τραπέζια με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι μιας χρήσης αντί με ένα σφουγγάρι, το οποίο θα μπορούσε να μεταδώσει αλλεργιογόνα. Αυτό πρέπει να το κάνει ένας ενήλικας, όχι ένα παιδί.
  • Ζητήσει από τους δασκάλους να μην χρησιμοποιούν το φαγητό ως ανταμοιβή στην τάξη και να σας ενημερώνουν αρκετές ημέρες για εκδηλώσεις που σχετίζονται με το φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των πάρτι γενεθλίων.
  • Προσέχει για μη τρόφιμα που θα μπορούσαν να περιέχουν αλλεργιογόνα, όπως υλικά για έργα τέχνης, έργα τάξης ή κατοικίδια και την τροφή τους.