Τεστ τροφικής δυσανεξίας

Τα τεστ τροφικής δυσανεξίας θα σας βοηθήσουν να βρείτε την αιτία των κοιλιακών σας συμπτωμάτων. Που οφείλονται; Ποιο τρόφιμο είναι ένοχο; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Ποια η διαφορά Τροφικής αλλεργίας και τροφικής δυσανεξίας;

Τροφική δυσανεξία

H τροφική δυσανεξία είναι η κατάσταση που δημιουργεί δυσκολία στην πέψη ορισμένων τροφών με επακόλουθο τη δυσάρεστη αντίδραση σε αυτά.

Προκαλεί συμπτώματα, όπως φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά, που συνήθως συμβαίνουν λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του φαγητού και του υπαίτιου τροφίμου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν τροφική δυσανεξία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται πραγματικά. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι έχουν τροφική δυσανεξία όταν η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων τους είναι κάτι άλλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας και πως προκαλούνται;

Γενικά, τα άτομα που έχουν τροφική δυσανεξία τείνουν να εμφανίζουν:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Φούσκωμα
  • Δάρροια
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Φαγούρα

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του φαγητού.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν έχετε τροφική δυσανεξία, καθώς αυτά είναι γενικά συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά πολλών άλλων καταστάσεων.

Η καθυστερημένη ανοσολογική αντίδραση στα τροφικά αντιγόνα (τρόφιμα) προκαλείται από IgG. Σε αντίθεση με τις άμεσες επιδράσεις της αλλεργίας που προκαλείται από IgE, οι αντιδράσεις τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας που προκαλούνται από IgG μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να εμφανιστούν. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG στο αίμα κατά διαφορετικών τροφικών αντιγόνων έχουν χρησιμοποιηθεί για την επίδειξη καθυστερημένων αντιδράσεων τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας.

Υπάρχει τεστ τροφικής δυσανεξίας;

Ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση μιας τροφικής δυσανεξίας είναι να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας και τις τροφές που τρώτε. Δείτε τι συμβαίνει όταν κόψετε την ύποπτη τροφή για λίγο (2 έως 6 εβδομάδες περίπου) και μετά την επαναφέρετε στη διατροφή σας.

Από τα πιο αξιόπιστα Τεστ Δυσανεξίας τροφίμων είναι αυτά με βάση την ELISA in-vitro που εισάγουν μια νέα εποχή στα τεστ τροφικής δυσανεξίας.

Το FOX (Food Xplorer) είναι ένα τεστ πολλαπλών αντιγόνων τροφίμων με βάση την ELISA που επιτρέπει την ταυτόχρονη μέτρηση της ειδικής IgG (sIgG) έναντι μιας πληθώρας εκχυλισμάτων τροφίμων και μοριακών τροφικών αντιγόνων (286 τροφών).

Ποια είναι τα Οφέλη;

  1. Καλύπτει όλες τις σχετικές ομάδες τροφίμων σε μία δοκιμή
  2. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων υποστηρίζεται από συστηματική αναφορά που παραλαμβάνει ο συγκεκριμένος ασθενής
  3. Περιλαμβάνονται εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις
  4. Ελέγχει 286 τροφικά αντιγόνα από 13 διαφορετικές ομάδες τροφίμων
  5. Περιλαμβάνονται βασικά και νέα τρόφιμα

 

Ποια είναι  η Τεχνολογία του Τεστ δυσανεξίας FOX;

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το FOX  στηρίζεται στην Τεχνολογία νανοσφαιριδίων όπου ακινητοποιούνται εκχυλίσματα και πρωτεϊνες τροφών για την ανίχνευση αντισωμάτων IgG (υποκατηγορίες IgG 1-4) στο αίμα του ασθενούς. Αποτελεί ημι-ποσοτική μέθοδο και βασίζεται στη βασική ανοσοενζυμική μέθοδο ELISA. Η παρούσα εξέταση έχει πάρει ευρωπαϊκή σήμανση CE για διαγνωστικούς σκοπούς.

 

Σε Ποια συμπτώματα θα με βοηθήσει το Τεστ Δυσανεξίας FOX;

  1. Διαμεσολαβούμενη από IgG τροφική δυσανεξία
  2. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
  3. Χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  4. Κατάθλιψη και ημικρανία

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω την τροφική δυσανεξία μετά το FOX test;

Προσπαθήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων, σημειώνοντας:

  • τι τροφές τρώτε
  • τυχόν συμπτώματα που έχετε μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών
  • όταν συμβαίνουν αυτά τα συμπτώματα
  • Δοκιμαστική δίαιτα εξάλειψης

Μόλις έχετε μια ιδέα για το ποια τρόφιμα μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας 1 κάθε φορά και να παρατηρήσετε την επίδραση που έχει αυτό.

Δοκιμάστε να κόψετε τα ύποπτα τρόφιμα από τη διατροφή σας για 2 έως 6 εβδομάδες και δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

Επαναφέρετε το φαγητό για να δείτε εάν τα συμπτώματα επανεμφανίζονται. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να ανεχτείτε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και έχετε συμπτώματα μόνο εάν έχετε περισσότερο από αυτό το ποσό.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλα τα συνιστάμενα καθημερινά θρεπτικά συστατικά ενώ κάνετε αυτή τη δοκιμή.

Ποτέ μην περιορίζετε τη δίαιτα του παιδιού σας, εκτός εάν αυτό σας το έχει συμβουλέψει ένας διαιτολόγος ή ο γιατρός σας.

Θα μπορούσαν τα συμπτώματά μου να μην είναι Τροφική δυσανεξία αλλά κάτι άλλο;

Εάν έχετε τακτικά διάρροια, φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά ή δερματικά εξανθήματα αλλά δεν είστε σίγουροι για την αιτία, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει την αιτία από τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Εάν είναι απαραίτητο, θα γίνουν εξετάσεις, όπως μοριακές εξετάσεις αίματος.

Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποια έρευνα μόνοι σας. Μπορεί να βοηθήσει να μάθετε για άλλες καταστάσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Για παράδειγμα, ενημερωθείτε για:

  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
  • Στρες και αγχώδη διαταραχή
  • Δυσανεξία στη λακτόζη
  • Κοιλιοκάκη
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Τροφική αλλεργία

Το έντερο είναι ένα ευαίσθητο όργανο και είναι σύνηθες να έχετε συμπτώματα του εντέρου όταν είστε άρρωστος ή αισθάνεστε εξαντλημένοι ή αγχωμένοι.

Είναι τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία; Ποια η διαφορά;

Η τροφική δυσανεξία δεν είναι το ίδιο με μια τροφική αλλεργία.

Τροφική αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος όταν αντιμετωπίζει λανθασμένα τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα τρόφιμα ως απειλή και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας, όπως εξάνθημα, συριγμό και κνησμό, μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής (αυτά τα συμπτώματα συνήθως συμβαίνουν γρήγορα) είναι συχνά σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Οι κοινές τροφικές αλλεργίες περιλαμβάνουν αλλεργίες στα ψάρια και στα οστρακοειδή και στους ξηρούς καρπούς. Οι κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά περιλαμβάνουν το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς και οι αντίδραση έναντι αυτών μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Αυτή η αντίδραση συνήθως είναι άμεσου τύπου (συμβαίνει γρήγορα μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο) και προκαλείται από ειδικά IgE αντισώματα έναντι συγκεκριμένων τροφών που έχει αναπτύξει ο ασθενής.

Τροφική δυσανεξία:

Τα τελευταία χρόνια, η σχετιζόμενη με αλλεργιογόνα IgG έχει θεωρηθεί ως δείκτης φυσικής έκθεσης και αποδόθηκε ότι είναι προστατευτική και όχι μέρος παθολογικού φαινομένου. Λόγω της εμφάνισής τους κατά τη διάρκεια και μετά την ανοσοθεραπεία, τα αντισώματα IgG θεωρείται ότι «μπλοκάρουν» την παθολογική λειτουργία της IgE. Αντισώματα IgG, που αντιπροσωπεύουν μια ειδική απόκριση των Β-κυττάρων. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αποκρίσεις IgG προς τα αλλεργιογόνα είναι πιο συχνές σε ευαισθητοποιημένα άτομα σε IgE από ό,τι σε μη ευαισθητοποιημένα άτομα.

Συνήθως τα ειδικά IgG αντισώματα δεν προκαλούν αλλεργική αντίδραση απειλητική για τη ζωή. Προκαλούν συμπτώματα που συμβαίνουν σταδιακά, συχνά λίγες ώρες μετά την κατανάλωση της προβληματικής τροφής. Επίσης οδηγούν σε συμπτώματα μόνο εάν τρώτε σημαντική ποσότητα τροφής (σε αντίθεση με μια αλλεργία, όπου μόνο ίχνη μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση).

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διάγνωση τροφικών αλλεργιών.

Τι προκαλεί μια τροφική δυσανεξία;

Συχνά είναι ασαφές γιατί ένα άτομο είναι ευαίσθητο σε ορισμένα τρόφιμα. Εάν τα συμπτώματά σας εμφανίζονται μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι πιθανό να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη, μια φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα, το γιαούρτι και τα μαλακά τυριά. Ένας γιατρός μπορεί συνήθως να διαγνώσει τη δυσανεξία στη λακτόζη εξετάζοντας τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας.

Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα στην πέψη του σιταριού και παρουσιάζουν φούσκωμα, αέρια, διάρροια, αδιαθεσία και πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση ψωμιού. Διαβάστε περισσότερα για τη δυσανεξία στο σιτάρι (γνωστή και ως ευαισθησία στο σιτάρι).

Διαφορετικά, ο ένοχος μπορεί να είναι ένα πρόσθετο τροφίμων, χημικό ή άλλα μολυσματικά όπως:

  • γλουταμινικό μονονάτριο (MSG)
  • καφεΐνη
  • αλκοόλ
  • τεχνητά γλυκαντικά
  • ισταμίνη (βρίσκεται σε Quorn, μανιτάρια, τουρσί και αλλαντικά και αλκοολούχα ποτά)
  • τοξίνες, ιούς, βακτήρια ή παράσιτα που έχουν μολυσμένα τρόφιμα
  • τεχνητά χρώματα τροφίμων, συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσης

 

 

 

Καλέστε μας για ραντεβού ή ερωτήσεις σχετικά με τα Tεστ τροφικής Δυσανεξίας

Όλο το 24ωρο: 693 248 8458 – Σταθερό: 211-4025423