κρυολόγημα ή αλλιώς «γρίπη» και η αλλεργία είναι παθήσεις που επηρεάζουν όλες το αναπνευστικό σας σύστημα, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη διάγνωση.

Παρόλα αυτά κάθε νόσος έχει βασικά συμπτώματα που τη διακρίνουν και μπορούν να διαχωρίσουν το κρυολόγημα από την αλλεργίας.

 

Κρυολόγημα και γρίπη

Το κρυολόγημα, όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι από εμάς, μπορεί να είναι κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού από ιό ή βακτήριο. Η γρίπη είναι η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης αλλά η κατάσταση που ονομάζουμε «γρίπη» χωρίς να έχουμε προσδιορίσει τον ιό ή άλλο παθογόνο που το προκαλεί μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε άλλο ιό ή βακτήριο του αναπνευστικού.

Κατά γενικό κανόνα, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη γρίπη (λοίμωξη από τον ιό της γρίπης) είναι πιο σοβαρά.

Τόσο το κοινό κρυολόγημα όσο και άλλες ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε καταρροή, βουλωμένη μύτη, συμφόρηση, βήχα και πονόλαιμο.

Επίσης η γρίπη μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό που διαρκεί 3-4 ημέρες, μαζί με πονοκέφαλο, κόπωση και γενικούς πόνους. Αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο συχνά όταν έχετε κρυολόγημα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ http://bitly.ws/x2Bt

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες δεν προκαλούνται από κάποιο παθογόνο (ιό ή βακτήριο). Αντίθετα, είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός που αντιδρά σε κάποιο ξένο σώμα – αλλεργιογόνο. Το αλλεργιογόνο είναι μια αθώα ουσία για τον περισσότερο κόσμο (τροφές, σκόνη, ακάρεα) όμως για τους αλλεργικούς ασθενείς το ανοσοποιητικό το αναγνωρίζει σαν απειλή. Εάν έχετε αλλεργίες και εισπνέετε ουσίες όπως η γύρη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στη μύτη και τους αεραγωγούς σας μπορεί να αντιδράσουν υπερβολικά σε αυτές τις αβλαβείς ουσίες.

Οι ευαίσθητοι αναπνευστικοί ιστοί μπορεί στη συνέχεια να διογκωθούν και η μύτη σας μπορεί να μπουκώσει ή να ξεκινήσει τα συμπτώματα καταρροής.

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα, υγρά μάτια, τα οποία συνήθως δεν συσχετίζονται με κρυολόγημα ή γρίπη.

Τα συμπτώματα αλλεργίας συνήθως διαρκούν όσο είστε εκτεθειμένοι στα αλλεργιογόνα, που μπορεί να είναι περίπου μέχρι και 6 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου που ανθοφορεί η γύρη την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος σπάνια διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κρυολόγημα ή γρίπη αναρρώνουν μόνοι τους χωρίς ιατρική φροντίδα. Αλλά  πάντα είναι καλό να συμβουλεύεστε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες ή εάν τα συμπτώματα δεν ανακουφίζονται από φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Θεραπεία κρυολογήματος – γρίπης

Για τη θεραπεία του κρυολογήματος ή της γρίπης, ξεκουραστείτε πολύ και πίνετε πολλά υγρά. Εάν έχετε γρίπη, τα αναλγητικά όπως η ασπιρίνη, η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να μειώσουν τον πυρετό ή τους πόνους.

Αντιμετώπιση αλλεργιών

Οι αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιισταμινικά ή αποσυμφορητικά και την αποφυγή της έκθεσης με τα αλλεργιογόνα που σας επηρεάζουν. Για επαναλαμβανόμενα και παρατεταμένα συμπτώματα συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο σας και κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις σας.

Αλλεργίες και Ιοί

Γενικά, οι αλλεργικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων, αλλά οι κίνδυνοι επηρεάζονται από τον τύπο του ιού, τον ξενιστή και τους  περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με το άσθμα και τις ιογενείς λοιμώξεις έδειξε ότι, αν και η κατάσταση του άσθματος δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο μόλυνσης ρινοϊού ή άλλου ιού, τα παιδιά με άσθμα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης με το στέλεχος Γρίπης H1N1 σε σχέση με τα μη ασθματικά παιδιά. Άλλες μελέτες ανέφεραν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον Η1Ν1 σε παιδιά με αλλεργικά νοσήματα. Το άσθμα φαίνεται να είναι το πιο κοινό αλλεργικό νόσημα σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη H1N1 φτάνοντας στο νοσοκομείο ή ακόμα και το  θάνατο.

Οι αλλεργικές νόσοι που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές και φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία του ατόμου σε διάφορες αναπνευστικές και μη αναπνευστικές μικροβιακές λοιμώξεις.  Είναι απαραίτητο σε αυτή την περίπτωση να ληφθεί υπόψη η αυξημένη ευαισθησία στις σοβαρές αλλά και τις κοινές λοιμώξεις καθώς και τις υποκείμενες δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού ως δυνητικό χαρακτηριστικό της αλλεργίας, αντί να θεωρούνται οι λοιμώξεις ως παρωδικές ή ως δευτερογενής φλεγμονή των αεραγωγών.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για το άσθμα ή άλλες αλλεργικές παθήσεις αναφέρουν ότι στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων διαχείρισης για μολυσματικές ασθένειες μεταξύ αυτών των ασθενών που νοσούν από αλλεργίες.

Διαφορές κρυολογήματος, γρίπης, αλλεργίας

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΓΡΙΠΗ ΑΕΡΟΓΕΝΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΨΗΛΟΣ ΠΟΤΕ
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΣΥΝΗΘΕΣ ΣΥΝΗΘΕΣ ΑΣΥΝΗΘΕΣ
ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΗΠΙΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΤΕ
ΚΟΥΡΑΣΗ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΕΩΣ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΠΟΤΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΠΟΤΕ
ΜΠΟΥΚΩΜΑ,ΚΑΤΑΡΡΟΗ ΣΥΝΗΘΕΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΣ
ΦΤΕΡΝΙΣΜΑ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΥΝΗΘΕΣ
ΞΗΡΟΣ ΛΑΙΜΟΣ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΥΝΗΘΕΣ
ΒΗΧΑΣ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΥΝΗΘΕΣ , ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΥΝΗΘΕΣ
ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΗΠΙΟΣ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΠΑΝΙΟ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕ ΑΣΘΜΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ξεκουράστείτε αρκετά.

Μείνετε ενυδατωμένοι. (Πίνετε πολλά υγρά.)

Αποσυμφορητικά.

Ασπιρίνη (ηλικίας 18 ετών και άνω), ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για πόνους και πόνους

 

Ξεκουράστείτε αρκετά.

Μείνετε ενυδατωμένοι.

Ασπιρίνη (ηλικίας 18 ετών και άνω), ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για πόνους, πόνους και πυρετό

Αντιιικά φάρμακα (δείτε το γιατρό σας)

 

Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα (πράγματα στα οποία είστε αλλεργικοί)

Αντιισταμινικά

Ρινικά στεροειδή

Αποσυμφορητικά

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει κρυολόγημα.

Κάντε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει γρίπη.

 

Αποφύγετε αλλεργιογόνα, όπως γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, μούχλα, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, κατσαρίδες.

 

 

 

Καλέστε μας για ραντεβού ή ερωτήσεις σχετικά με τις μοριακές εξετάσεις διάγνωσης Ιών

Όλο το 24ωρο: 693 248 8458 – Σταθερό: 211-4025423