Μετάλλαξη Omicron. H νέα μετάλλαξη του Covid-19

Τι είναι η νέα μετάλλαξη Omicron;

Η μετάλλαξη Omicron εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Ν. Αφρική και αφορά μια νέα παραλλαγή της Delta.  Είναι μια μετάλλαξη η οποία διαφοροποιείται στην ακίδα πρωτεΐνης από τη μετάλλαξη Delta και την καθιστά θεωρητικά πιο μολυσματική και μεταδοτική από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του COVID-19. Οι ερευνητές εντόπισαν το  στέλεχος της Omicron (B.1.1.529) σε δεδομένα από την Μποτσουάνα. Η παραλλαγή ξεχώρισε επειδή περιέχει περισσότερες από 30 αλλαγές στη πρωτεΐνη ακίδα, την πρωτεΐνη SARS-CoV-2 που αναγνωρίζει τα κύτταρα-ξενιστές και είναι ο κύριος στόχος των ανοσολογικών αντιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Πολλές από τις αλλαγές έχουν βρεθεί σε μεταλλάξεις όπως η Delta και η Alpha, και συνδέονται με αυξημένη μολυσματικότητα και μεταδοτικότητα. Περισσότερα εργαστηριακά και κλινικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ασφαλή διεξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τη σοβαρότητα της νόσησης από το στέλεχος με τη μετάλλαξη Omicron.

Η μετάλλαξη Omicron μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα εμβόλια;

Ο εμβολιασμός για  τη μετάλλαξη Omicron δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του . Βάσει τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι πιθανόν τα εμβόλια δεν θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα κατά της μετάλλαξης Omicron. Οι πρώτες αναφορές πάντως λένε ότι τα  εμβόλια θα είναι ‘μερικώς’ χρήσιμα κατά της μετάλλαξης Omicron.

Η Moderna δηλώνει ότι ο συνδυασμός μεταλλάξεων που παρατηρούνται στη νέα παραλλαγή Omicron προμηνύει σημαντικό πιθανό κίνδυνο για την επιτάχυνση της εξασθένησης της φυσικής και της τεχνητής ανοσίας από το εμβόλιο».

Η AstraZeneca, δήλωσε ότι προσπαθεί να κατανοήσει τον αντίκτυπο που έχει η παραλλαγή Omicron στο εμβόλιο του κορωνοϊού και δοκιμάζει τη θεραπεία συνδυασμού αντισωμάτων της έναντι της νέας παραλλαγής.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει το εμβόλιο της κατά της νέας παραλλαγής.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την μετάλλαξη Omicron;

  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων:
  • Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του Covid-19.
  • Η μετάλλαξη Omicron μεταδίδεται πιο γρήγορα από τις άλλες μεταλλάξεις
  • Δεν είναι σαφές αν καλύπτεται με την μέχρι τώρα τεχνολογία των εμβολίων
  • Εξαπλώνεται ταχύτατα σε χώρες της Αφρικής
  • Η Ευρώπη έχει το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Βέλγιο
  • Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων (τα πρώτα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα περίπου σε 2-3 μήνες)

Δες τις 30 συχνές ερωτήσεις για τον Covid-19