Μετάλλαξη Κένταυρος. Κορονοϊός
Η μετάλλαξη Κένταυρος είναι ουσιαστικά μια ακόμα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον.
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι γνωστό ότι είναι κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο με τις υποπαραλλαγές της να εντοπίζονται σε κάθε χώρα ειδικότερα με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 μέχρι σήμερα.
Μια καινούρια υποπαραλλαγή της Omicron η BA.2.75, γνωστή με το όνομα Κένταυρος (Centaurus), προκαλεί ανησυχία και σύγχυση σε όλο τον κόσμο για το αν θα είναι η επόμενη αιτία πανδημίας.
Παρόλα αυτά η μετάλλαξη Κένταυρος BA.2.75 δεν έχει ακόμη χαρακτηρίσει ως παραλλαγή που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία από μόνη της, αν και ακόμα βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Κένταυρος ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», καθώς έχει εντοπιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας ακόμη και της Ελλάδας, αλλά όχι σε όλες.
Μεταδοτικότητα Μετάλλαξης Κένταυρος.
Οι ειδικοί εντόπισαν για πρώτη φορά αυτή την παραλλαγή στην Ινδία τον Μάιο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εξαπλώθηκε πιο γρήγορα από άλλες υποπαραλλαγές της Omicron.
Η υποπαραλλαγή BA.2.75 έχει φτάσει σε περισσότερες από είκοσι χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών στην Αμερική και την Ευρώπη. Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν πόσο μεγάλη απειλή θα αποτελέσει για τον υπόλοιπο κόσμο μετά την έκρηξη του BA.5.
Όπως και άλλες υποπαραλλαγές της Omicron, η Κένταυρος BA.2.75 είναι πιο μολυσματική και πιο αποτελεσματική στην αποφυγή τόσο του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος όσο και τις προστασίες που προκαλούνται από το εμβόλιο και τις λοιμώξεις από προηγούμενες παραλλαγές.
Αν και τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι περιορισμένα, οι ερευνητές έχουν καθορίσει ότι η υποπαραλλαγή φέρει εννέα μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες της.
«Κένταυρος» και εμβόλια
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet: Infectious DiseasesTrusted Source τον Σεπτέμβριο του 2022, τα αντισώματα από τρέχοντα εμβόλια COVID-19 ή προηγούμενη μόλυνση με SARS-CoV-2 είναι πιθανότατα αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων από μόλυνση Κένταυρος με την υποπαραλλαγή BA.2.75 του ιού.
Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι το BA.2.75 είναι περίπου τόσο ευαίσθητο στα αντισώματα που σχηματίζονται ως απόκριση στον SARS-CoV-2 όσο το BA.5.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι το Omicron BA.2.75 έχει περίπου το ίδιο επίπεδο αντίστασης στα αντισώματα με την κυρίαρχη παραλλαγή BA.5, κάτι που είναι καθησυχαστικό αν υποστούμε ένα κύμα BA.2.75.
Η BA.2.75 Κένταυρος θα είναι κυρίαρχη μετάλλαξη;
Το τρέχον επίπεδο δοκιμών είναι επίσης πολύ χαμηλό για να μπορούμε να πούμε εάν η παραλλαγή BA.2.75 θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στο επόμενο κύμα.
Η παραλλαγή Delta εξακολουθεί να ανιχνεύεται, και όπως γνωρίζουμε ο ιός παρέμενε κρυμμένος σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή για περισσότερο από ένα χρόνο προτού επανεμφανιστεί ως νέα παραλλαγή. Πριν από ένα χρόνο επικρατούσε η Delta, χωρίς την παρουσία της Omicron, οπότε το να κάνει κάποιος προβλέψεις για το ποια μπορεί να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στο μέλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η μετάλλαξη Κένταυρος στην Ελλάδα
Την Τρίτη 13/9/22 , η Ελλάδα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής όμικρον BA.2.7 γνωστή και ως Κένταυρος στη χώρα. Οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει πού εντοπίστηκε το κρούσμα.
Έλληνες ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο Κένταυρος θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη νόσος στην Ελλάδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Γιατί εξακολουθούμε να βλέπουμε νέες παραλλαγές;
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει είτε εμβολιαστεί, είτε μολυνθεί είτε και τα δύο, οι παραλλαγές που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους παρά την ανοσία τους θα έχουν πλεονέκτημα. Έτσι, ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί το COVID) εξελίσσεται συνεχώς για να αποκτήσει αυτό το πλεονέκτημα.
Νέες παραλλαγές που έχουν μεταλλάξεις που αποφεύγουν την ανοσία μας θα αναπαραχθούν και θα εξαπλωθούν, οδηγώντας σε κύματα λοιμώξεων. Το είδαμε πιο πρόσφατα με τα BA.4 και BA.5.
Το ανοσοποιητικό σύστημα μνήμης αναγνωρίζει λοιμώξεις με βάση τις μοριακές δομές ιών και άλλων παθογόνων παραγόντων. Οι μεταλλάξεις αλλάζουν ελαφρώς τη μοριακή δομή κάθε παραλλαγής SARS-CoV-2, καθιστώντας πιο δύσκολο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί στον ιό. Αυτό ονομάζεται ως «ανοσοδιαφυγή».
Η ανησυχία σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος BA.2.75 είναι ότι έχει εντοπίσει έναν αριθμό μεταλλάξεων, που μπορεί να υποδηλώνουν ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να αποφύγει την ανοσία. Αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε αυτό το στάδιο ότι το BA.2.75 μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα με σημαντικό τρόπο.
Το μεγαλύτερο μέρος του BA.2.75 είναι δομικά το ίδιο με το omicron και την αρχική παραλλαγή της Wuhan. Αν και η Κένταυρος BA.2.75 έχει εντοπίσει μερικές μεταλλάξεις, δεν είναι ουσιαστικά ένας διαφορετικός ιός.
Το ανοσοποιητικό σύστημα της μνήμης θα εξακολουθεί να δρα ενάντια στο BA.2.75, το οποίο είναι αυτό που έχουμε δει με το omicron. Αυτή η ανοσία μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταματήσει την επαναμόλυνση, αλλά θα πρέπει να μειώσει τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης.
Συμπτώματα Μετάλλαξης
Μετάλλαξη Κένταυρος – Τα συμπτώματα
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ουσιαστικές διαφορές στην εκδήλωση συμπτωμάτων για τους ασθενείς που νοσούν με την μετάλλαξη του Κενταύρου, έναντι της Όμικρον 2, 4 ή 5.
Με βάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, τα συχνότερα συμπτώματα του κορονοϊού περιλαμβάνουν:
- Υψηλός πυρετός
- Συνεχής βήχας
- Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης
- Δύσπνοια
- Κόπωση
- Πονοκέφαλος
- Πονόλαιμος
- Συνάχι
Οι πιο συχνές ερωτήσεις για τον κορονοϊό
Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Κορωνοϊού (COVID-19), Γρίπης και κοινού Κρυολογήματος
Οι πιο Συχνές ερωτήσεις για τις αλλεργίες
Εξετάσεις Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων ΣΜΝ