Το νέο εμβόλιο Novavax κατά του κορονοϊού . Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το εμβόλιο Novavax (NVX-CoV2373) αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2022. Η τεχνολογία του εμβολίου σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής αποτελεί το συνδυασμό ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών με  αυτή των νανοσωματιδίων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία :

«Η τεχνολογία ενός ανασυνδυασμένου ανοσο-ενισχυτικού εμβολίου έναντι της πρωτεΐνης S  του SARS-CoV-2 που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των νανοσωματιδίων, συνδυάζει τη δύναμη και την ταχύτητα της γενετικής μηχανικής για να παράγει αποτελεσματικά μια νέα κατηγορία σωματιδίων υψηλής ανοσογονικότητας που στοχεύουν σε μια ποικιλία ιικών παθογόνων. Η μηχανική των συγκεκριμένων εμβολίων ακολουθεί μια νέα προσέγγιση για να παρέχει ισχυρή και λειτουργική ανοσία, η οποία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την ανοσία που απαντάται στη φύση ή τα παραδοσιακά εμβόλια»

Ποιος μπορεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο Novavax;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το Εμβόλιο ακόμα δεν προτείνεται για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Τα δεδομένα που υπάρχουν για την ασφάλεια στο ηλικιακό γκρουπ έως 18 ετών είναι ακόμα υπό αξιολόγηση και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία

 

Μπορεί το Novavax να χορηγηθεί σε μια έγκυο γυναίκα;

Τα δεδομένα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Novavax σε εγκύους δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Βασισμένοι σε προηγούμενες μελέτες και δεδομένα αναμένεται να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα άλλα εμβόλια που βασίζονται σε πρωτεΐνες, όπως αυτά της γρίπης, του τετάνου και του κοκκύτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τον εμβολιασμό των εγκύων όταν τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό ξεπερνούν ενδεχόμενους κινδύνους.

Μπορώ να κάνω το εμβόλιο όσο θηλάζω;

Ο Π.Ο.Υ. Προτείνει τον εμβολιασμό τόσο στις θηλάζουσες όσο και στις μη θηλάζουσες γυναίκες.  Τα δεδομένα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ωστόσο για τα παιδιά που θήλασαν δεν είναι ακόμα επαρκή.   

Σε Ποιους δεν προτείνεται να κάνουν το εμβόλιο ;

Άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας στα έκδοχα του εμβολίου (ΠΟΛΥΣΟΡΒΙΚΟ 80/polysorbate 80)

Όσοι έχουν διαγνωστεί με μοριακό έλεγχο θετικοί στον Covid-19 και μέχρι το πέρας της ασθένειας τους

Οποιοσδήποτε έχει θερμοκρασία σώματος 38.5 ˚C

Άτομα κάτω των 18 ετών (μέχρι να αξιολογηθούν τα δεδομένα για τα οφέλη του εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα)

Πόσες δόσεις συστήνονται;

Το Novavax διατίθεται ενδομυϊκά σε 2 δόσεις. Οι 2 δόσεις γίνονται μέσα σε διάστημα 3-4 εβδομάδων

Μπορώ να κάνω το Novavax αν έχω κάνει πριν Pfizer,moderna ή Johnson;

Αν  και υπάρχουν ελλειπή δεδομένα μέχρι στιγμής, για τον Π.Ο.Υ είναι  αποδεκτός ο εμβολιασμός από 2 ετερόλογα εμβόλια .

 

Είναι ασφαλές;

Το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές για την ηλικιακή ομάδα 18-65 . Για τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 18 ετών και άνω των 65 υπάρχουν ελλιπή δεδομένα αλλά το προφίλ του εμβολίου δείχνει ότι πρόκειται  για ένα ασφαλές εμβόλιο.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Novavax;

Βάσει των μελετών που έχουν γίνει το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90% κατά του Cοvid-19.  Παρόλα αυτά η ατομική ευθύνη και υγιεινή και τα μέτρα για τη δημόσια υγεία συμβάλλουν στη μέγιστη προστασία κατά του Covid-19 και δεν πρέπει να υποτιμηθούν όταν γίνει ο εμβολιασμός.