Η εποχιακή αλλεργία, που είναι γνωστή και ως αλλεργική ρινίτιδα ή πυρετός εκ χόρτου, είναι μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στη γύρη ή τα μικροσωματίδια αντιμετωπίζει τα σωματίδιά αυτά ως “εισβολείς”.
Κατά την είσοδο της γύρης και των μικροσκοπικών σωματιδίων (γνωστά ως αλλεργιογόνα) στον οργανισμό των αλλεργικών ασθενών το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται για να αντιμετωπίσει τα σωματίδια και απελευθερώνει χημικές ουσίες στο αίμα (όπως η ισταμίνη).
Οι εποχικές αλλεργίες δεν αποτελούν μόνο χαρακτηριστικό της άνοιξης και της ανθοφορίας των λουλουδιών. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου παρατηρούνται επίσης εποχικές αλλεργίες που προκαλούνται από αγριόχορτα, μούχλα και σκόνη και επηρεάζουν εξίσου την ποιότητα ζωής των ασθενών.
ΑΙΤΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ
Το επικρατέστερο αλλεργιογόνο αυτήν την περίοδο είναι η γύρη από τα αγριόχορτα, τα οποία, ενώ ανθίζουν τον Αύγουστο, συνεχίζουν την παραγωγή γύρης μέχρι τον Σεπτέμβρη ή ακόμη και τον Οκτώβρη. Μεγάλο ποσοστό, περίπου 75%, των ατόμων που είναι αλλεργικά στη γύρη των ανοιξιάτικων φυτών έχουν αλλεργία και στα αγριόχορτα. Λόγω της μεταφοράς της γύρης μέσω του αέρα, τα αγριόχορτα μπορεί να ταλαιπωρήσουν τους αλλεργικούς ασθενείς και σε περιοχές που δεν επικρατούν.
Η μούχλα αναπτύσσεται τόσο σε εσωτερικούς (τοίχους, υπόγεια, χώροι που ήταν πολύ καιρό κλειστοί και με υγρασία) όσο και σε εξωτερικούς χώρους (στοίβες φύλλων σε πεζοδρόμια ή αυλές), και μπορεί να εξαπλωθεί και με τη βοήθεια του αέρα. Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία και υγρασία των φθινοπωρινών μηνών προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες στους μύκητες και στα ακάρεα της σκόνης, που αναπτύσσονται σε χώρους με αυξημένη υγρασία και κακό αερισμό. Τα ακάρεα και η μούχλα είναι οι κύριοι λόγοι που πολλά παιδιά εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της συσσώρευσης σκόνης και κιμωλίας στις αίθουσες του σχολείου.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ
Τα συμπτώματα των φθινοπωρινών αλλεργιών δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα των άλλων εποχικών αλλεργιών και υπάγονται σε αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας.
Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από:
- Φτέρνισμα
- Βήχα
- Δακρύρροια
- Συνάχι
- Κνησμό σε μάτια και μύτη
- Μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια
- Καταρροή
- Ρινική συμφόρηση
Πολλές φορές οι φθινοπωρινές αλλεργίες στα αγριόχορτα συσχετίζονται και με τροφικές αλλεργίες που προκαλούν κνησμό στο λαιμό και την στοματική κοιλότητα.
Τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται μέσω του αέρα μπορούν να προκαλέσουν άσθμα με δύσπνοια, βήχα και συριγμό.
ΠΡΟΛΗΨΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το πρώτο μέτρο άμυνας έναντι των φθινοπωρινών αλλεργιών αλλά και γενικά όσων υποφέρουν από αλλεργίες, είναι η πρόληψη:
- Αποφυγή υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον είναι γνωστό και είναι εφικτό
- Παραμονή σε κλειστό χώρο τις ώρες (10.00-15.00) που η γύρη παρουσιάζεται σε αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα
- Χρήση αφυγραντήρα για διατήρηση των επιπέδων της υγρασίας του αέρα μεταξύ 35%-50%
- Χρήση μάσκας κατά την διάρκεια καθαρισμού αυλής ή υπόγειων χώρων
- Καλό αερισμό κλειστών χώρων
- Συχνό γενικό καθάρισμα πριν την ενεργοποίηση της θέρμανσης, καλός καθαρισμός των σωμάτων και αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών
- Ενημέρωση του σχολείου σε περίπτωση που το παιδί έχει αλλεργίες
Η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλεργίας δίνεται από τον αλλεργιολόγο και η βασική αγωγή γίνεται με :
- Κορτικοειδή για αντιμετώπιση της ρινικής φλεγμονής
- Αντιισταμινικά για μείωση του φτερνίσματος και του κνησμού
- Αποσυμφορητικά τοπικής ή συστηματικής χρήσης
- Ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση συστήνεται σε περιπτώσεις με βαριά συμπτωματολογία που δεν ανταποκρίνεται σε άλλη φαρμακευτική αγωγή.
Αλλερργική ρινίτιδα – Εποχιακές αλλεργίες
Διαγνωστικά εργαλεία αλλεργιών