Πώς προετοιμάζω το παιδί μου για την αιμοληψία;
Η αιμοληψία μπορεί να είναι μια διαδικασία αρκετά αγχωτική για τα περισσότερα παιδιά και είναι πιθανό να το εκδηλώνουν με φόβο και άρνηση.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στα παιδιά έως 17 ετών φάνηκε ότι τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 7 ετών είναι αυτά που εκδηλώνουν πιο σοβαρές αντιδράσεις άγχους και φόβου.
Σε πολλές περιπτώσεις λόγω αυτών των αντιδράσεων είναι πιθανό να μην γίνει η αιμοληψία και να μεγιστοποιηθεί η φοβία του παιδιού σε επόμενες αιμοληψίες.
Η προετοιμασία του παιδιού για την αιμοληψία περιλαμβάνει 2 φάσεις.
- Την προετοιμασία του παιδιού από τους γονείς πριν την αιμοληψία
- Την διαχείριση του παιδιού κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας
Προετοιμασία αιμοληψίας από τους γονείς
Παρακάτω θα δείτε κάποια απλά βήματα ώστε το παιδί σας να νιώσει άνετα κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας.
- Εξηγείστε στα παιδιά τι πρόκειται να συμβεί. Πείτε στο παιδί σας γιατί γίνεται η εξέταση και πώς θα γίνει. Χρησιμοποιείστε λέξεις και ορολογία βασισμένη στην ηλικία του παιδιού σας . Βεβαιώστε το παιδί σας ότι θα είστε δίπλα του καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας
- Να είστε ειλικρινείς αλλά και καθησυχαστικοί. Μην λέτε στο παιδί σας ότι η αιμοληψία δεν πονάει. Καλύτερα να πείτε στο παιδί σας, ότι πιθανόν να πονέσει λίγο αλλά ο πόνος θα φύγει πολύ γρήγορα.
- Εξασκείστε τις βαθιές αναπνοές και άλλες τεχνικές ανακούφισης. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τραγουδάκια ή και αντίστροφη μέτρηση από το 10.
- Προγραμματίστε την αιμοληψία τη σωστή στιγμή. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την εξέταση όταν το παιδί σας δεν θα είναι κουρασμένο ή δεν πεινάει πολύ.
- Το παιδί σας μπορεί να φάει πριν την αιμοληψία. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ζαλάδας και πονοκέφαλου. Στις περιπτώσεις όμως που χρειάζεται το παιδί νηστεία είναι καλύτερα να προγραμματιστεί το τεστ τις πρώτες πρωινές ώρες και να του προσφέρετε κάποιο σνακ μετά τη δειγματοληψία.
- Προσφέρετε άφθονο νερό. Αν η εξέταση δεν περιλαμβάνει περιορισμό στην κατανάλωση υγρών θα ήταν αρκετά καλό να προσφέρετε άφθονο νερό. Το νερό βοηθάει στην διαδικασία αιμοληψίας. Η κατανάλωση νερού αυξάνει έντονα την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά άτομα. Η συμπιεστική επίδραση του πόσιμου νερού βοηθάει στην αιμοληψία του φλεβικού αίματος.
- Φέρτε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι . Ο περισπασμός είναι μια τεχνική που βοηθάει κατά τη διαδικασία της αιμοληψίας ώστε να μην φοβάται το παιδί.
- Προγραμματίστε να το επιβραβεύσετε με μια μικρή ανταμοιβή κατά το πέρας της αιμοληψίας. Προσφέρετε στο παιδί σας ένα γλύκισμα ή κάντε ένα σχέδιο που θα το ευχαριστήσει.
Διαχείριση του παιδιού κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας.
Για βρέφη και νήπια
Η σημασία της στάσης σώματος του γονιού κατά την αιμοληψία.
- Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας θα χρειαστεί να πάρετε αγκαλιά το παιδί σας.
- Η στάση του σώματος του γονιού πρέπει να προσφέρει ηρεμία στο παιδί και ασφάλεια. Μελέτες σχετικές με το άγχος και το φόβο των παιδιών κατά την αιμοληψία έχουν δείξει ότι είναι σημαντική η επαφή του παιδιού με τον γονέα διότι μειώνονται τα ποσοστά άγχους και το αίσθημα πόνου.
- Με τη καθοδήγηση του αιμολήπτη/αιμολήπτριας κρατάμε σταθερά το παιδί κοντά στο σώμα μας, ακινητοποιώντας τα πόδια και το χέρι του παιδιού που δεν γίνεται η λήψη. Η σταθεροποίηση του παιδιού κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας είναι υψίστης σημασίας για γρήγορη και αποτελεσματική λήψη του αίματος.
Για μεγαλύτερα παιδιά
- Προσφέρουμε στο παιδί την άνεση να κάτσει ώστε να μην πιέζεται. Εφόσον ο δειγματολήπτης μας ενημερώσει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει η δειγματοληψία πρέπει να κρατάτε το χέρι του παιδιού σας ή να υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επαφή ώστε να νιώθει άνετα και ασφαλές.
Γενικοί κανόνες για όλες τις ηλικίες
- Μιλάτε στο παιδί σας με ήρεμη φωνή. Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας είναι καλό να μιλάτε χαμηλόφωνα στο παιδί σας ή να του τραγουδάτε
- Απόσπαση προσοχής. Είναι καλό να υπάρχουν ερεθίσματα στο χώρο που θα αποσπούν την προσοχή του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να είναι το αγαπημένο του παιχνίδι, τηλεόραση που παίζει παιδικά κλπ.
Η σημασία της απόσπασης προσοχής κατά την αιμοληψία στο παιδί.
Η τεχνική της απόσπασης προσοχής είναι μια μη φαρμακευτική μέθοδος που έχει ως στόχο να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας και να μειώσει το άγχος που νιώθει και το αίσθημα του πόνου. Εκτός από τη μείωση του άγχους και του πόνου στο παιδί μειώνεται και ο χρόνος της διαδικασίας λόγω της μικρότερης παρέμβασης.
Η απόσπαση προσοχής μπορεί να είναι ενεργητική η παθητική. Ως ενεργητική ορίζεται η τεχνική στην οποία το παιδί απασχολείται με κάποια δραστηριότητα όπως για παράδειγμα τα Video games. Στην παθητική εκδοχή της τεχνικής τα παιδιά παραμένουν ήσυχα και ήρεμα βλέποντας τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν τη συσχέτιση των παραπάνω τεχνικών με τη μείωση του πόνου. Ειδικότερα τα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή όταν οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται ανάλογα την ηλικία και την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού στην προκειμένη φάση.
Διαδικασία ανώδυνης αιμοληψίας στη StartBio με τη χρήση ανιχνευτή φλεβών VeinFinder
Σε ένα σύγχρονο εργαστήριο ,εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα , η αιμοληψία με το ειδικό μηχάνημα VeinFinder γίνεται ακόμα πιο εύκολη.
Το ειδικό μηχάνημα χάρη στην τεχνολογία του μπορεί να απεικονίσει τις φλέβες του ασθενή δίνοντας στον επαγγελματία υγείας έναν οδηγό για μια πιο ασφαλή και άμεση αιμοληψία.
Που χρησιμεύει ο Ανιχνευτής φλεβών VeinFinder;
Σε μια πιο εύκολη και ανώδυνη αιμοληψία σε ομάδες με “δύσκολες” φλέβες όπως:
- Παιδιά και νεογνά
- Ηλικιωμένοι
- Άτομα με ταλαιπωρημένες φλέβες (π.χ μετά από νοσηλεία,χημειοθεραπεία)
- Παχύσαρκα άτομα
Πώς Λειτουργεί;
Ο επαγγελματίας Υγείας αφού κάνει την περίδεση “φωτίζει” το χέρι του ασθενή με τον ειδικό ανιχνευτή και στη συνέχεια απεικονίζονται γραφικά οι φλέβες στο χέρι του ασθενούς . Στη συνέχεια ο αιμολήπτης διαλέγει την κατάλληλη φλέβα για την αιμοληψία.
Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη , καθόλου παρεμβατική και απαιτεί ελάχιστο χρόνο.
Καλέστε μας για ραντεβού ή ερωτήσεις για την αιμοληψία του παιδιού σας
Όλο το 24ωρο: 693 248 8458 – Σταθερό: 211-4025423
Βιβλιογραφία
Carlson KL et al (2000) Using distraction to reduce reported pain, fear and behavioural distress in children and adolescents: a multisite study. Journal for Specialists in Pediatric Nursing. 5, 2, 75-85
Murphy, G. (2009). Distraction techniques for venepuncture: a review. Paediatric Care, 21(3), 18–20.
Inan, G., & Inal, S. (2018). Τhe impact of three different distraction techniques on the pain and anxiety levels of children during venipuncture. The Clinical Journal of Pain, 1.
Birnie, K. A., Noel, M., Chambers, C. T., Uman, L. S., & Parker, J. A. (2018). Psychological interventions for needle-related procedural pain and distress in children and adolescents. Cochrane Database of Systematic Reviews.
Cavender, K., Goff, M. D., Hollon, E. C., & Guzzetta, C. E. (2004). Parents’ Positioning and Distracting Children During Venipuncture. Journal of Holistic Nursing, 22(1), 32–56.