Kαλοκαιρινές αλλεργίες

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι πολύ συχνές γιατί βρισκόμαστε λόγω καιρού πιο συχνά σε εξωτερικούς χώρους. Οι Καλοκαιρινές αλλεργίες ξεκινούν συνήθως τον Ιούνιο και τελειώνουν τον Σεπτέμβριο, με τα συμπτώματα κορυφώνονται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Το καλοκαίρι έχει να κάνει με την υπαίθρια διασκέδαση, τους περιπάτους και γενικά τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού.  Όλες αυτές οι μικρές και καθημερινές απολαύσεις μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα αν βρεθούν τα αλλεργιογόνα που έχουμε ευαισθησία και ενεργοποιήσουν τις αλλεργίες μας.

Πολλά φυτά στη φύση γονιμοποιούνται αυτή την εποχή, αλλά το κύριο αλλεργιογόνο για τις καλοκαιρινές αλλεργίες είναι η γύρη από τα χόρτα και τα δέντρα.

Ο ζεστός και υγρός καιρός δημιουργεί επίσης το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας, που μπορεί να είναι αιτία αλλεργικών αντιδράσεων.

Από τον Ιούλιο έως τις αρχές του φθινοπώρου, τα αλλεργικά συμπτώματα από τα σπόρια των μυκήτων μπορεί να είναι πιο συχνά.

Τι προκαλεί τις καλοκαιρινές αλλεργίες;

Γύρη δέντρων

Η γύρη των δέντρων διαχέεται όταν οι νύχτες είναι δροσερές και οι μέρες ζεστές. Ανάλογα με τη γεωγραφική σας θέση, την ποσότητα και τους τύπους των δέντρων, η ποσότητα της γύρης των δέντρων μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γύρη χόρτου

Τα χόρτα, τα οποία φυτρώνουν σχεδόν σε κάθε γεωγραφική τοποθεσία, είναι η πιο κοινή αιτία αλλεργιών το καλοκαίρι. Πολλά από τα χόρτα που τρώμε ανθίζουν στις αρχές καλοκαιριού όπως η γλιστρίδα, η ρόκα, η αντράκλα και η κάπαρη.

Μούχλα

Οι υπαίθριες μούχλες μπορούν επίσης να προκαλέσουν καλοκαιρινές αλλεργίες. Η μούχλα είναι ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες και μπορεί να αυξηθεί σε συγκέντρωση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ορισμένα σπόρια μούχλας είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν σε ξηρό, θυελλώδη καιρό, ενώ άλλα ευδοκιμούν σε υψηλή υγρασία, όπως ομίχλη ή δροσιά. Ο πιο συνηθισμένος μύκητας του καλοκαιριού είναι η Alternaria, σχηματίζει βελούδινη υφή και σκούρο πράσινο προς καφέ χρώμα. Σπόρια της βρίσκονται κυρίως έξω στη φύση, όπου συνηθίζει να αναπτύσσεται πάνω σε φυτική ύλη. Κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και είναι δυνατόν να εμφανιστεί σαν μούχλα σε σπίτια με υγρασία, πάνω σε σε ξύλο, σε κόντρα πλακέ, τοίχους μπάνιων και πλαστικά πολυουρεθάνης.

Γύρη Φυτών

Αμβροσία

Η αμβροσία είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αλλεργιών στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Ένα μεμονωμένο φυτό μπορεί να παράγει έως και 1 δισεκατομμύριο κόκκους γύρης, οι οποίοι είναι μικροσκοπικοί, απίστευτα ελαφροί και απλώνονται εύκολα. Το αγριόχορτο αρχίζει να απελευθερώνει γύρη τον Αύγουστο και συνεχίζει μέχρι τον Νοέμβριο.

Αρτεμίσια

Αυτό το πολυετές φυτό είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που βρέθηκαν προς το τέλος του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου. Η  Αρτεμίσια  περιέχει πρωτεΐνες που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργική αντίδραση μεταξύ των ευαισθητοποιημένων στη γύρη ατόμων.

Τσουκνίδα

Αυτό το μονοετές και πολυετές φυτό με τις τρίχες στα άνθη και τα φύλλα του μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όταν οι άνθρωποι εισπνέουν τη γύρη ή έρχονται σε επαφή με το φυτό.

Τα πιο συχνά φυτά που με τη γύρη τους προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες του καλοκαιριού είναι:

Αγριόχορτο

Κλουβίδα

Αρτεμισία

Ξεραμένα χόρτα

Χηνοπόδιο

Και τα πιο συχνά Χόρτα:

Γρασίδι

Κυάνανθος

Σίκαλη

Γλαύκη

Βερμούδα

Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά

Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι όχι μόνο στη γύρη αλλά και σε ορισμένα τρόφιμα με παρόμοιες πρωτεΐνες με αυτές που βρίσκονται στα κοινά αλλεργιογόνα, όπως τα χόρτα και τα ζιζάνια. Εάν αισθανθείτε μια βραχυπρόθεσμη αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα χείλη, πρήξιμο στο στόμα ή γρατσουνιά στο λαιμό όταν τρώτε ένα ωμό καλοκαιρινό φρούτο ή λαχανικό, μπορεί να έχετε αυτό το είδος αλλεργίας που είναι γνωστό ως Σύνδρομο Τροφικής Αλλεργίας – Γύρης ή Σύνδρομο Στοματικής Αλλεργίας. Εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας ή αντιμετωπίζετε τροφικές αλλεργίες που εκτείνονται πέρα ​​από το στόμα σας, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για να αποκλείσετε την πιθανότητα μιας πιο σοβαρής τροφικής αλλεργίας

Σύνδρομο Τροφικής Αλλεργίας – Γύρης

Σε ορισμένους ασθενείς  από αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει αλλεργιογόνα (διασταυρούμενης αντίδρασης) που βρίσκονται στη γύρη και ομοιάζουν με αυτά στα ωμά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Αυτή η κατάσταση είναι το σύνδρομο τροφικής αλλεργίας γύρης (PFAS) ή το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (OAS)

Το σώμα ανταποκρίνεται με μια ήπια αλλεργική απόκριση, όπως:

Κνησμός στο στόμα

Φαγούρα στο λαιμό

Πρήξιμο των χειλιών, του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού

Ενώ Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν:

Κνησμό στα αυτιά

Κνίδωση στο στόμα

Τα άτομα με αλλεργία στη γύρη χόρτου μπορεί να αντιδράσουν σε:

Σέλινο

πεπόνια

Πορτοκάλια

ροδάκινα

Ντομάτες

 

Τα άτομα με αλλεργία στη γύρη της αμβροσίας μπορεί να αντιδράσουν σε:

Μπανάνες

αγγούρια

πεπόνια

Ηλιόσποροι

Κολοκύθια

Δεν αντιδρούν όλοι με αλλεργίες στη γύρη στα φρέσκα φρούτα και τα ωμά λαχανικά.

Τα περισσότερα άτομα με PFAS εμφανίζουν βραχυπρόθεσμα συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία.

Αναφυλαξία

Αλλά άτομα με αντιδράσεις σε φρέσκα φρούτα ή ωμά λαχανικά με συμπτώματα που ξεπερνούν την περιοχή των συμπτωμάτων γύρω του στόματος μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο αναφυλαξίας.

Ποια είναι μερικά κοινά συμπτώματα καλοκαιρινής αλλεργίας;

Τα συμπτώματα αλλεργίας που προκύπτουν από τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος: φαγούρα, υγρά μάτια, φτέρνισμα, καταρροή και ρινική συμφόρηση.

Οι αλλεργίες συνήθως δεν περιλαμβάνουν πυρετό, ενώ ένα κρυολόγημα μπορεί να περιλαμβάνει ένα ήπιο πυρετό, ειδικά στα παιδιά. Οι αλλεργίες τείνουν να διαρκούν όσο είστε εκτεθειμένοι στο αλλεργιογόνο, ενώ τα κρυολογήματα τείνουν να μην διαρκούν περισσότερο από μία έως δύο εβδομάδες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μόνο κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, ενώ άλλοι μπορεί να αντιδράσουν στα αλλεργιογόνα κατά τη διάρκεια του έτους.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη σοβαρότητα μιας αλλεργικής αντίδρασης στη γύρη, μπορεί να είναι η ποσότητα της γύρης που εκπέμπει ένα είδος φυτού στον αέρα, η διάρκεια της έκθεσής σας και του κατά πόσον η γύρη είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αντίδραση. Εάν είστε αλλεργικοί σε πολλαπλές γύρες ή αλλεργιογόνα, μπορεί να έχετε πιο σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας.

Επιπλέον, τα αλλεργικά συμπτώματα θα ποικίλλουν ανάλογα με το ποιες γύρες και άλλα αλλεργιογόνα είναι κοινά στη γεωγραφική σας περιοχή. Τα φυτά παράγουν διαφορετικά επίπεδα γύρης ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες όπως η θερμοκρασία και η βροχόπτωση. Και ενώ οι εποχές των αλλεργιών τείνουν να παραμένουν προβλέψιμες, οι απροσδόκητες καιρικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τη συνηθισμένη περίοδο γύρης, επηρεάζοντας επίσης τα συμπτώματα.

Μάθετε περισσότερα για τις αλλεργίες στη γύρη και τα κοινά συμπτώματα μιας αλλεργίας στη γύρη εδώ.

Πώς να διαχειριστείτε τις αλλεργίες του καλοκαιριού

Περιορίστε την επαφή με αλλεργιογόνα εξωτερικού χώρου.

Φορέστε κάλυμμα προσώπου και ρούχα με μακριά μανίκια.

Ντους μετά την έξοδο σε εξωτερικούς χώρους.

Πάρτε ένα αντιισταμινικό

Μιλήστε με τον ιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

Παρακολουθήστε την πρόγνωση αλλεργίας

  • Γνωρίστε τις κλιματικές συνθήκες, όπως ο ζεστός καιρός, οι βροχοπτώσεις ή ακόμα και ο κρύος καιρός (για μούχλα) που βοηθούν τη γύρη να ευδοκιμήσει στη γεωγραφική σας περιοχή.
  • Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού και μάθετε πότε μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της αλλεργίας σας.
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας  όταν η συγκέντρωση γύρης είναι υψηλή
  • Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά όταν η γύρη είναι στο αποκορύφωμά της το βράδυ ειδικά στις αρχές του καλοκαιριού και το πρωί στα τέλη του καλοκαιριού. Κάντε ένα ντους και φορέστε φρέσκα ρούχα μετά τη δουλειά ή το παιχνίδι έξω.
  • Καλύψτε τον εαυτό σας για να προστατευτείτε από τη γύρη
  • Φορέστε μια μάσκα προσώπου για να αποτρέψετε τη γύρη να μπει στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας, καθώς αν κάνετε οποιαδήποτε κηπουρική εργασία όπως όταν κόβετε το γρασίδι . Φοράτε μακριά μανίκια ή παντελόνια εάν έχετε σωματική επαφή με αλλεργιογόνα όπως το γρασίδι ή αμβροσία.
  • Διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα καθαρό
  • Αντί να κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά για να δροσίσετε το σπίτι ή το αυτοκίνητό σας, χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό για να περιορίσετε την ποσότητα γύρης που εισέρχεται σε εσωτερικούς χώρους. Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό σκουπίζοντας συχνά με ηλεκτρική σκούπα και λειτουργώντας ένα φίλτρο αέρα HEPA για να περιορίσετε τυχόν αλλεργιογόνα. Εάν δεν φιλτράρετε τον αέρα σας, μπορεί να έχετε χαμηλότερη ποιότητα αέρα μέσα στο σπίτι σας παρά έξω.
  • Ανακουφίστε τα καλοκαιρινά συμπτώματα αλλεργίας με ένα αντιισταμινικό

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη γύρη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα φάρμακα για την αλλεργία που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας σας. Αυτά τα φάρμακα είναι σημαντικό να τα παίρνετε μετά από συνεννόηση με τον αλλεργιολόγο σας.

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας, αλλά με γνώση, προετοιμασία και τη σωστή θεραπεία, δεν χρειάζεται να καταστρέψουν τη διασκέδαση και την άδεια σας στον ζεστό καιρό.

Καλέστε μας για ραντεβού ή ερωτήσεις σχετικά με τις αλλεργίες σας

Όλο το 24ωρο: 693 248 8458 – Σταθερό: 211-4025423