ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ – ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Η εποχική αλλεργία, που είναι γνωστή και ως  αλλεργική ρινίτιδα, είναι μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στη γύρη αντιμετωπίζει τα σωματίδια αυτής ως «εισβολείς».

Η εποχική αλλεργία εμφανίζεται συγκεκριμένες περιόδους στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα  όταν τα φυτά και τα έντομα απελευθερώνουν μικροσκοπικά σωματίδια γύρης στον αέρα για τη γονιμοποίηση άλλων φυτών.

Κατά την είσοδο της γύρης και των μικροσκοπικών σωματιδίων (γνωστά ως αλλεργιογόνα) στον οργανισμό των αλλεργικών ασθενών το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται για να αντιμετωπίσει τα σωματίδια και απελευθερώνει χημικές ουσίες  στο αίμα (όπως η ισταμίνη).

Η απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών  προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργίας. Ο τύπος στον οποίο είναι κάποιος αλλεργικός καθορίζει το πότε είναι πιθανό να εμφανιστεί συμπτωματολογία.

Εποχική αλλεργία – Αλλεργική ρινίτιδα  στα παιδιά

Η εμφάνιση της εποχικής αλλεργίας στα παιδιά μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και αν δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας στα προηγούμενα έτη. Τα παιδία έως 2 ετών σπάνια θα εμφανίσουν εποχική αλλεργία ή αλλεργική ρινίτιδα ενώ συνήθως μέχρι τα 20 έτη θα έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα εποχικής αλλεργίας.

 

Εποχική αλλεργία στα παιδιά. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα κρυολογήματος σχεδόν την ίδια εποχή κάθε χρόνο τότε θα πρέπει να υποψιαστείτε το ενδεχόμενο το παιδί σας να υποφέρει από  εποχική αλλεργία.

Τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας εμφανίζονται ξαφνικά και μπορούν να διαρκέσουν όσο υπάρχει έκθεση στα αλλεργιογόνα. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι:

Φτέρνισμα, φαγούρα στη μύτη , στο λαιμό, ρινική συμφόρηση, καταρροή, ερεθισμός στα μάτια.

Τα συμπτώματα που αφορούν τα κόκκινα μάτια και τη φαγούρα στα μάτια είναι γνωστά και ως αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν βήχα, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή, επιπρόσθετα με τα παραπάνω συμπτώματα εποχικής αλλεργίας μπορεί μελλοντικά να εμφανίσουν άσθμα.

 

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω εποχική αλλεργία;

Ο αλλεργιολόγος σας θα σας κάνει ερωτήσεις για να πάρει ένα πλήρες Ιατρικό Ιστορικό . Πιθανόν να σας ρωτήσει αν τα συμπτώματα εμφανίζονται συγκεκριμένη περίοδο ή αν είστε εκτεθειμένος σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Σε περίπτωση που το θεωρήσει απαραίτητο θα σας προτρέψει να κάνετε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις  ή δερματικά τεστ. Πολλές φορές χρειάζεται η διασταύρωση και των 2 μεθόδων για μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να αφορούν μεμονωμένα αλλεργιογόνα (RAST) ή εξειδικευμένα PANEL αλλεργιογόνων  για την ανίχνευση μεγαλύτερου εύρους αλλεργιογόνων.

Η Startbio απαντάει στις απορίες που έχετε για τις αλλεργίες.

Το TPDx  αποτελεί ένα από τα πιο αξιόπιστα πρωτόκολλα για την ανίχνευση  εποχικής αλλεργίας και διενεργείται αποκλειστικά στη Startbio

Εποχική αλλεργία – Πρόληψη – Θεραπεία.

Η αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας και της αλλεργικής ρινίτιδας ποικίλλει  ανάλογα με το πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα και σε ποια αλλεργιογόνα υπάρχει ευαισθησία.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εποχικής αλλεργίας ένα μέτρο πρόληψης μπορεί να είναι  το κλείσιμο παραθύρων , η χρήση air condition αντί φρέσκου αέρα ειδικά σε περιπτώσεις που τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά όπως και το πλύσιμο χεριών και η αλλαγή ρούχων όταν μπαίνετε στο σπίτι.
Όταν δεν είναι εφικτό να μειώσετε το χρόνο έκθεσης στα διάφορα αλλεργιογόνα, τότε πιθανόν ο Αλλεργιολόγος να σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή για τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αντιισταμινικά για τα μάτια και τη μύτη ή ακόμα και ανοσοθεραπεία.