Αλλεργίες τα Χριστούγεννα. Πως θα απολαύσετε με ασφάλεια αυτή την εορταστική περίοδο.

Έρχονται Χριστούγεννα και μαζί με τον ενθουσιασμό της προετοιμασίας για τον Άγιο Βασίλη, τους επισκέπτες και τα πάρτι, θα πρέπει να προσέξετε τα αλλεργιογόνα που είναι γύρω σας, καθώς συνήθως παρατηρείται αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου.

Απολαύστε τα Χριστούγεννα με ασφάλεια και αποφύγετε τις αλλεργικές αντιδράσεις με απλό τρόπο ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Φαγητό

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε τροφική αλλεργία, προγραμματίστε εκ των προτέρων τυχόν εορταστικές εκδηλώσεις, ελέγχοντας τις συνταγές και τα συστατικά για αλλεργιογόνα. Εάν πρόκειται να πάτε σε κάποιο άλλο σπίτι, τηλεφωνήστε λίγες μέρες νωρίτερα και μιλήστε για τις αλλεργίες σας. Ελέγξτε τα συστατικά, μοιραστείτε συνταγές ή φέρτε μαζί σας ένα πιάτο φιλικό προς τις αλλεργίες του παιδιού σας ή εσάς.

Αν επιθυμείτε να βγείτε κάπου έξω για φαγητό, πριν παραγγείλετε ενημερωθείτε για τα αλλεργιογόνα που μπορεί να εμπεριέχονται. Είναι πάντα καλό να τηλεφωνείτε και να μιλάτε με τον διευθυντή ή τον σεφ του εστιατορίου για να διασφαλίσετε ότι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν και ότι είναι σίγουροι πως μπορούν να αποφύγουν τη διασταυρούμενη αντίδραση με επιμόλυνση από λάδια και σκεύη που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί μαγειρεύοντας προηγουμένως κάποιο αλλεργιογόνο. Αυτή την εποχή του χρόνου, οι συνταγές μπορούν να αλλάξουν για να γίνουν πιο εοταστικές. Το φαγητό μπορεί να πασπαλιστεί με ξηρούς καρπούς ή άλλα αλλεργιογόνα για να δείχνει πιο εορταστικό.

Ποτά

Τα εορταστικά ποτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα αλλεργίας και αναφυλαξία. Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που οι άνθρωποι πειραματίζονται και έχουν την τάση να εμπλουτίζουν τα ποτά με μπαχαρικά ή είναι αρωματισμένα. Εάν παρεκκλίνετε από τη συνηθισμένη σας ρουτίνα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη αλλεργιογόνα όπως π.χ

  • Θειούχα άλατα στο κρασί
  • Αμύγδαλα (Πιθανόν σε μερικά τζιν η άλλα ποτά)
  • Γαλακτοκομικά σε λικέρ κρέμα, White Russians ή Pina Coladas
  • Ασπράδι αυγού – Whisky Sour ή άλλα κοκτέιλ με λευκό αφρό μπορεί να περιέχουν ωμό ασπράδι αυγού
  • Γλουτένη σε μπύρες και οινοπνευματώδη ποτά

Χριστουγεννιάτικα δέντρα

αλλεργιες Χριστουγεννα

Η μούχλα και η γύρη σε αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με αλλεργίες. Ζητήστε από ένα οικείο πρόσωπό σας να κουνήσει καλά το δέντρο σας και να το αφήσει να στεγνώσει πριν το φέρετε στο σπίτι σας. Το ίδιο ισχύει για τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα και τις αλλεργίες από ακάρεα σκόνης και μύκητες. Τα πλαστικά δέντρα θέλουν εξίσου προσοχή σε άτομα με αλλεργία στο Latex.

Διακοσμητικά – Στολίδια

Όταν θελήσετε να βγάλετε από την αποθήκη τις Χριστουγεννιατικές διακοσμήσεις και τα στολίδια, μπορεί να ενεργοποιηθούν οι αλλεργίες σας από τη σκόνη προκαλώντας προβλήματα σε άτομα με ευαισθησία στα ακάρεα, τη σκόνη, τη μούχλα κλπ. Σκουπίστε τα στολίδια με ένα υγρό πανί και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή πλαστικά δοχεία όταν τελειώσει η περιόδος των διακοπών, για να αποφύγετε τη συσσώρευση σκόνης.

 Μπαλόνια, Αλεξανδρινά & αλλεργίες από λάτεξ

Με τις αλλεργίες στο λάτεξ να είστε προσεκτικοί γύρω από τα αλεξανδρινά, καθώς αυτά τα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά είναι μέλος της οικογένειας των καουτσούκ δέντρων. Μπαλόνια, προφυλακτικά, κόλλα για βλεφαρίδες, γάντια λατέξ, ελαστικά, λαστιχάκια και άλλα προϊόντα από φυσικό καουτσούκ μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με αλλεργίες στο λάτεξ. Τα γιορτινά μπαλόνια μπορεί να είναι πρόβλημα, γι’ αυτό προσπαθήστε να ενημερώσετε τους φίλους και τους συναδέλφους σας να προτιμήσουν μπαλόνια χωρίς λάτεξ. Μερικοί άνθρωποι με αλλεργίες στο λάτεξ μπορεί επίσης να αντιδράσουν σε ορισμένα τρόφιμα με παρόμοιες πρωτεΐνες με το λάτεξ, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, το κάστανο και τα ακτινίδια. Εάν δειπνήσετε έξω, καλέστε εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιούν γάντια από λάτεξ κατά την προετοιμασία του φαγητού και εάν έχετε προδιάθεση να αντιδράσετε σε οποιοδήποτε φαγητό, ενημερώστε το εστιατόριο εκ των προτέρων. Επικοινωνήστε με κομμωτές, οδοντίατρους ή άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιούν γάντια από λατέξ.

 

Σχολείο, Παιδικές εκδηλώσεις & Εορταστική Διασκέδαση

Είναι πάντα καλό να συζητάτε για τις αλλεργίες των παιδιών σας με τους δασκάλους από νωρίς στην εορταστική περίοδο ώστε να διασφαλίσετε ότι τυχόν προγραμματισμένες δραστηριότητες είναι ασφαλείς και ότι το παιδί σας θα συμπεριληφθεί στην εορταστική διασκέδαση.

Αποφύγετε να ζητήσετε και να περιορίσετε τα παιδιά από το να μην τρώνε. Συνομιλήστε με τον δάσκαλο της τάξης ή τον παιδαγωγό σχετικά με την ασφαλή ένταξη του παιδιού σας σε χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φαγητό. Ζητήστε μια υπενθύμιση που θα σταλεί στους γονείς μέσω του σχολικού ενημερωτικού δελτίου ή του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων, ότι υπάρχει ένα παιδί με αλλεργίες στην ομάδα, ώστε όποιες λιχουδιές αποστέλλονται να είναι ασφαλείς. Δώστε στον βρεφονηπιακό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο ασφαλείς λιχουδιές ή μια λίστα με ασφαλείς λιχουδιές για ειδικές περιστάσεις και υπενθυμίστε σε όλους να ελέγχουν τα συστατικά κάθε φορά, καθώς τα συστατικά μπορούν να αλλάξουν.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε πιθανούς παράγοντες πρόκλησης αλλεργίας σε σαπούνια, βαφές προσώπου, μπαλόνια (λάτεξ), υλικά τέχνης και χειροτεχνίας, όπως χαρτοκιβώτια αυγών ή ζωοτροφές για πτηνά/ζώα.

Αν ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα

Επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία εκ των προτέρων και ενημερώστε την για τις αλλεργίες σας. Για αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς ρωτήστε εάν θα κάνουν μια ανακοίνωση που θα περιορίζει την πώληση προϊόντων ξηρών καρπών στην πτήση και ζητήστε από τους επιβάτες να μην ανοίγουν προϊόντα ξηρών καρπών που έχουν αγοράσει στο αεροπλάνο. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες  θα το κάνουν αυτό φυσικά αν τους έχετε ενημερώσει  νωρίτερα ότι μπορεί να έχετε για μια σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια ή γενικά στους ξηρούς καρπούς ή σε κάποιο άλλο τρόφιμο.

Φιλιά, ευχές και αγκαλιές

Εάν έχετε τροφικές αλλεργίες, μπορεί να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση αμέσως μετά το φιλί με κάποιον που έχει φάει το φαγητό ή έχει πάρει από του στόματος φάρμακα στα οποία είστε αλλεργικοί. Οι Αλλεργιολόγοι συνιστούν στον μη αλλεργικό σύντροφο να βουρτσίζει τα δόντια του, να ξεπλένει το στόμα του και να αποφεύγει την αλλεργιογόνο τροφή για 16 έως 24 ώρες προτού φιλήσει ένα άτομο που είναι πολύ αλλεργικό σε αυτό το φαγητό.

Κοινωνικά Events

Αν πρόκειται να βγείτε για ένα βράδυ στην πόλη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, φροντίστε να έχετε μαζί σας αυτόματες εγχύσεις αδρεναλίνης ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που έχετε υψηλή ευαισθητοποίηση. Ενημερώστε όλους για τις αυτόματες εγχύσεις αδρεναλίνης σας και δείξτε στους ανθρώπους πώς να τις χρησιμοποιούν.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε ιατρικά κοσμήματα ή βραχιολάκια για να ενημερώσετε τους άλλους για την αλλεργία σας. Εάν χωριστείτε από τους φίλους σας, είναι σημαντικό οι άνθρωποι γύρω σας να γνωρίζουν τι συμβαίνει εάν έχετε αλλεργική αντίδραση.

Εάν μεταφέρετε αυτόματες εγχύσεις αδρεναλίνης , πρέπει να ελέγξτε ότι δεν έχουν λήξει.

Φυλάξτε τις σε θερμοκρασία δωματίου και βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας δύο μαζί με κάποιο αντισταμινικό φάρμακο. Μπορούν να σας βοηθήσουν μόνο αν τα έχετε πάνω σας εκείνη τη στιγμή.